A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 34 éves Nógrád megyei nő ellen, aki három gyermekét súlyosan elhanyagolta.

A nyomozás adatai szerint a nő – aki egyedül nevelte három kiskorú gyermekét – 2020 őszétől rendszeresen az akkor 15 éves lányára bízta annak csecsemő- és kisgyermek korú testvéreit, majd napokra elment otthonról, ez idő alatt gyermekei ellátásáról nem gondoskodott. Lánya nem hagyta magukra testvéreit, ezért rendkívül sok igazolatlanul mulasztott tanórája gyűlt össze, így nem tudta teljesíteni a 2020/2021-es tanévet.

Az óvodakötelezett középső gyermek 2020 szeptemberétől kimaradt az óvodából, a legkisebb gyermekét pedig a vádlott többszöri megkeresés és felszólítás ellenére sem vitte el a kötelező védőnői és orvosi vizsgálatokra, a kisfiú az előírt oltásait nem kapta meg.

A vádlott és kiskorú gyermekei lakóhelyén az áramszolgáltatást 2020 augusztusában kikapcsolták, az ingatlanban nem voltak biztosítva az alapvető higiéniai feltételek sem.

A gyámhatóság tagjai 2021. január 7-én a vádlott lakásán szemlét tartottak, és megállapították, hogy a gyermekek napok óta felnőtt felügyelet, áram, pénz és élelem nélkül voltak otthon. A szakemberek a 15 éves lányon a vádlott által okozott bántalmazás nyomait fedezték fel, ezért mindhárom gyerek ideiglenes hatályú elhelyezéséről rendelkeztek.

A nő gyermekei magukra hagyásával, életkörülményeik elhanyagolásával nevelési, felügyeleti és gondozási kötelezettségeit rendszeresen és súlyosan megszegte, ezáltal a gyerekek testi, értelmi, erkölcsi és érzelmi fejlődését is veszélyeztette.

Az ügyészség a büntetett előéletű anyával szemben három rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat a Balassagyarmati Járásbíróságon. Beismerése és tárgyaláshoz való jogáról történő lemondása esetére vele szemben egy év hat hónap letöltendő börtönbüntetés és két év közügyektől eltiltás kiszabását kérte a vádhatóság (mértékes indítvány).