Három éve vezeti a várost Csach Gábor polgármester és a megválasztott képviselő-testület: idén sem csak számvetés készül a fejlődésről, hanem ősztől megint egy újabb válságot kell menedzselnie a városvezetésnek. 

A 2019-ben megválasztott városvezetőkre rájár a rúd. 2020-21-ben a covid járvány, a gazdaság visszaesése, idén tavasszal az orosz-ukrán háború és az infláció, most ősszel pedig a háború következményeként elszabadult energiaárak okoznak folyamatos újratervezési kényszert.

Mi tagadás, irigylem korábbi elődeimet, akiknek legfeljebb pénzügyi nehézségekkel kellett néha megbirkózniuk. Ilyen súlyos krízisek a rendszerváltás óta nem voltak sem hazánkban, sem Európában. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy 2006 óta felelős gazdálkodás folyt az önkormányzatban, ami miatt stabil a költségvetésünk, és persze az sem mellékes, hogy több évtizedes rutin van mögöttünk, nem kellett újratanulni a szakmát veszélyhelyzet idején.

Országszerte takarékoskodnak a települések, közvilágítás kikapcsolásokról, intézménybezárásokról lehet olvasni. Milyen rendkívüli változások várhatóak Balassagyarmat életében?

Egy évtizede hosszú távú szerződésekkel biztosítjuk az energiát a városban, ennek köszönhetően idén októberig volt kedvező gázunk és jövő év végéig van olcsó villanyunk. Emiatt lényegesen jobb a helyzet, mint máshol. Persze a tízszeres gázár miatt kénytelenek vagyunk mi is takarékoskodni. Az önerős fejlesztéseket leállítottuk, szigorú kézi vezérléssel irányítjuk a kifizetéseket, és beszabályoztuk mindenhol a fűtési módokat. Több intézményünkben a korábbi fejlesztéseknek köszönhetően le tudjuk állítani a gázfűtést, helyette villannyal tudunk fűteni. A Jánossy Képtárat, a Helytörténeti Gyűjteményt és néhány műhelyépületet zárunk be télen, de a város minden feladatellátása működni fog. Januártól megszűnik kisfogyasztási helyeinken a „menedékes” olcsó gáz, és még nem tudjuk, milyen költségekkel kell dolgoznunk, de most úgy számolunk, hogy a takarékoskodással ki tudjuk gazdálkodni 2023 többszázmilliós többletköltségét. Ahhoz ragaszkodom, hogy a dolgozóinkat megtartsuk, és hogy az alapellátások nem sérülhetnek. Ezen túl a lakosságot is segítjük a rezsidíjak emelkedésében egy új segélyforma bevezetésével, háromszor akkora támogatást adva, mint a főváros.

Októberben már három éve vezeti a várost. Hogyan értékeli az eltelt éveket?

Pár hónappal túl vagyunk a ciklus felén. Azt gondolom, hogy a covid-járvány problémás hullámait példásan élte túl a város, bár rengeteg tragédia történt, de a halálozási mutatók nálunk nem emelkedtek a többéves átlag fölé. Az energiaár robbanás Európában egy új és drágább korszakot fog nyitni, de meggyőződésem, hogy ezt is ügyesen megoldjuk majd. Ami pedig az eredményeket illeti, nincs miért szégyenkeznünk. Új kerékpárutak, új körforgalom, iparterület fejlesztés, déli elkerülő út, honvédelmi sportközpont, új munkásszálló, Kresz-park, új kulturális színterek, negyven buszváró, új bölcsőde épült. Háztól gyűjtjük a zöldhulladékot, öt háziorvosi körzetbe szereztünk fiatal orvost, minden városi gyermekintézménybe életmentő Epipen injekciók vannak. Virágzik a kulturális élet. A város gazdasági erejét mutatja az ALDI vagy a Lipót pékség megtelepülése, de a Takarékbank idei járási életminőség kutatása is. Eszerint Balassagyarmat és környéke az ország 28. legélhetőbb vidéke Magyarország 174 járása közül.

Milyen tervek élnek a ciklus végéig?

A város folyamatosan építőmunkától hangos, hat helyen kezdődik zöldterület megújító beruházás, a Nyírjesben látogatóközpont épül, új kutyamenhely és Gamesz-központ létesül. Még idén megnyílik az új Sportcsarnok és Nógrád megye első rekortán Atlétika pályája is. Jövőre megindul az új Színházterem építése. Terveink szerint a fél várost pár éven belül átállíthatjuk biomassza fűtésre. Balassagyarmat jó hely, azon dolgozunk, hogy még jobb legyen.

Fotó: Torjay Attila