Legyen szó esküvőről, ballagásról vagy akár születésnapról, a Bajcsy-Zsilinszky utcában működő Flaura virágszalonban a vendégek minden alkalomra megtalálhatják a számukra megfelelő élő virágokból készített egyedi csokrokat, koszorúkat, asztali díszeket. Az érzelmeket közvetítő kézzel készített darabok Újhelyi Laura, balassagyarmati virágkötő keze munkáját dicsérik, aki a virágkompozíciók megálmodása és alkotása mellett a közösségi felületeken is aktívan jelen van, továbbá közösségépítő műhelyt is tart a kézműveskedni vágyó személyek számára.

Hol tanultad el a szakma fortélyait?

Közgazdászként végeztem a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli karán emberi erőforrások alapszakon. A Minisztériumban töltött éveim alatt kerestem valamit, önmagam szórakoztatására, ami kiragad a pörgésből. Eleinte csak a környezetem számára készítettem dekorációkat, majd a Nyugdíjas bizottság elnöke felkért, hogy pár nagyobb átadóra is rukkoljak elő valamivel, így volt szerencsém, a most már Köztársasági Elnök Asszonynak is készíteni egy élővirágos virágboxot. A virágkötő tanfolyamon a szakma legjobbjától tanulhattam. Szentpéteri Szabolcs egy két lábon járó élő lexikon, olyan művészi és kreatív érzékkel, akinek keze alól számtalan Európa és világbajnok diák került ki.

Kreatív embernek tartod magad?

Igen, nagyon szeretem a finom eleganciát, ami nem hivalkodó, de mégis magával ragad és elvarázsol. Úgy gondolom, hogy a kevesebb mindig több és ez az élet nagyon sok területére igaz.

Meglátni és megszeretni.

Ez mindennel így van az életemben, így az alapanyagok kiválasztásánál sincs ez másképp. Minőségi anyagokkal dolgozom, ami sokszor az „A” besorolásba és a luxus kategóriába tartozik. Sosem hozatom a virágot, mert szeretem magam kiválasztani a legszebb darabokat. Minden virág és növényi rész csodásan hat és illeszkedik, ha megfelelő környezetbe tesszük őket. Szerintem mindig az összhangban és az apró részletekben rejlik a tökéletesség.

Kik hatnak rád a legerőteljesebben?

Hazai vonalon a hozzám legközelebb álló mesterek Szentpéteri Szabolcs, Németh Attila, Szép Klarissza és Pánczél Péter munkásságait tudnám kiemelni. Személy szerint szeretem a színeket, de a legtöbb megrendelésem a púder, rózsaszín, fehér és árnyalataiban mozog. Amikor szabad kezet kapok, akkor úgymond „kiélem magam”, de általában a vevői elképzelés diktál és ezen kereteken belül fejezem ki önmagam.

Az alkotóműhelyedben bárki szabadjára engedheti a fantáziáját.

A Workshopokat pár éve kezdtem el itthon tartani. A részvétel semmilyen kézügyességet, kreativitást nem igényel, mindenkit végig viszek a folyamatokon és instrukciókat adok az elkészítéshez, hogy elégedetten térhessenek haza a részvevők. Azokból az alapanyagokból dolgozunk, amiket én is felhasználok a munkáim során. A karácsonyi időszakban lehet majd találkozni velem dekorációs témában.

Hogyan készülsz a Mindenszentekre?

Élő virágokkal szeretek dolgozni még akkor is, ha múlandó a szépségük. A tűzött virágdíszeket részesítem előnyben ezen időszak alatt, amik leginkább a fagytűrő növények, krizantém, díszkáposzta és rengeteg örökzöld felhasználásával készülnek.

Zábrádi Dorottya