Emlékkiállítás mutatja be a 126 éve született híres balassagyarmati pénzjegytervező munkásságát. A különleges tárlaton olyan Horváth Endre-alkotások is megtekinthetőek, amelyek korábban nem kerültek a nyilvánosság elé.

A Madách Imre Városi Könyvtár és a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ közös szervezésének gyümölcseként nyitotta meg kapuját a Horváth Endre pénzjegytervező, grafikusművész alkotásait összefoglaló emlékkiállítás csütörtök délután a művészről elnevezett helyi galériában.

A kiállítást Zolnyánszki Zsolt galériavezető nyitotta meg a nagyérdemű előtt.
– A réz-és acélmetszés nemzetközileg is elismert egyik legnagyobb művelője volt Horváth Endre, akinek egészen kiváló minőségű, gazdag művészi hagyatékát szemlélteti az új kiállítás – mondta a galériavezető. Hozzátette, hogy a címválasztás jól tükrözi a tárlat anyagát, tematikáját, felépítését: a címnek egy latin rövidítést fogalmaztak meg, ami így hangzik: delineavit et sculpsit vagyis rajzolta és metszette. Kiemelte: – Rendkívüli eseményről beszélhetünk, hiszen rendhagyó módon nem kortárs képzőművészeti kiállításról van szó, de mégis magas színvonalú művészi tevékenységet, egy pótolhatatlan életművet láthatnak az érdeklődők.

A mélynyomású sokszorosító grafikai eljárás egyik kiemelkedő, európai hírű mesterének emléket állító tárlat a grafikai alkotások köré szerveződik, azon belül is a rézmetszés, a szabadkézi rajz, illetve ezen alkotói folyamatok végeredményei: a pengő és forint bankók kerültek kiállításra. Továbbá a tárlat anyagát olyan tanulmányrajzok is képezik, amelyek közül több bankjegyekre is felkerült.
Az esemény további részében a jelenlévők Balikó László, a Pénzjegynyomda Zrt. grafikai tervezésvezetője, illetve Czeglédi Gábor és Pálinkás György grafikusművészek szakmai tárlatvezetésének segítségével kerülhettek közelebb a bankjegy tervezés folyamatához és a kötetlen beszélgetések számos a témát érintő érdekességet tártak fel.

A Horváth Endre születésének 125+1 évében rendezett kiállítás december 15-ig látogatható a grafikusművész nevét viselő kortárs képzőművészeti galéria nyitvatartási idejében.

(zábrádi)

Fotó: Sümegi Tamás