A múlt emlék, a jövő titok, a jelen ajándék – időkapszulával üzentek a jövő generációjának a három évtizede működő Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnázium diákjai és munkaközössége. Az ezüst üvegbe tanszerek, osztályképek és jókívánságok is kerültek, amelyet majd 20 év múlva, az iskola fennállásának 50. jubileuma alkalmából nyitnak majd ki az akkori diákok.

Fennállásának 30. évfordulóját és a névadó neve napját ünnepli a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnázium. A jeles évforduló alkalmából különböző programokkal, gazdag rendezvénysorozattal emlékeznek a jubileumra. Ennek első állomása az időkapszula elhelyezése volt, amely kapcsolatot teremt időn és téren túl az akkori és mostani diákság között. Péntek délelőtt az intézmény Ady Endre utcai épületében megtartott hivatalos ünnepségen Lavaj Árpád igazgató köszöntötte az egybegyűlteket és mondta el a jeles eseményhez kapcsolódó gondolatait.

  • Az időkapszula fogalma száz éve még nem is létezett, azonban az elmúlt ötven évben annyira divatossá vált, hogy több magyarországi településen is ezzel kívánnak üzenni az utókor számára – ismertette az igazgató. Elmondta: -A kapszulába belekerült a jelenleg iskolába járó összes osztály fényképe névsorral feltüntetve, a diákok gondolataival ellátva, az intézmény összes dolgozójának névsora. Emellett elrejtettünk benne egy régi iskolai logóval ellátott pólót, az iskola új nevével ellátott golyós tollat, az utókor számára írt levelet, kulcstartót, fényképeket az intézmény életéről, névadónkról, továbbá egy pendrive-ot, amely az iskola alapdokumentumait tartalmazza. Hozzátette, hogy húsz év múlva, a tanintézmény ötvenedik születésnapja alkalmából lehet majd ezt a kapszulát kinyitni, amellyel próbálnak nyomot hagyni maguk után és a történelmet formálni. Végül az igazgató felolvasta az utódok számára megfogalmazott levelét, amely kézzel írott és digitális formában is bekerült az időkapszulába.

A névadó neve napját és a kerek születésnapot megünnepelve Lavaj Árpád igazgató helyezte el az Ady Endre úti épület udvarán kialakított üregbe az iskolai ereklyékkel megpakolt kapszulát, amelyet Turai János a Szentháromság nagytemplom kanonok-plébánosa és Dóbiás Zalán esperes, a szalézi templom plébánosa áldott és szentelt meg.

Az ünnepélyes műsorban zongora- és trombitajáték, illetve versek is elhangzottak az intézmény 7. és 8. évfolyamos diákjainak közreműködésével.

A programsorozat jövő héten a Szent Imre Napokkal és zászlószenteléssel folytatódik.

(zábrádi)

Fotó: Sümegi Tamás