A hazai földgáztárolók november 1-jére elérték a 85 százalékos töltöttséget – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal közleményében. A betárolt földgáz mennyisége 1,73 milliárd köbméterrel, közel ötven százalékkal haladta meg az Európai Unió gáztárolási rendeletében erre az időpontra előírt töltöttségi szintet.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) november 1-jei adatai szerint a hazai földgáztárolók töltöttsége 5,38 milliárd köbméter volt, ami az összkapacitás 85 százaléka.

Ez a mennyiség 500 millió köbméterrel több a 2021. november 1-jei mennyiséghez képest.

Az Európai Unió gáztárolási rendeletében meghatározott ütemezés alapján Magyarországnak november 1-jéig az ötéves átlagfogyasztása 35 százalékát kellett kötelezően betárolnia, ami 3,65 milliárd köbméter.

Hazánk a gyorsabb betárolásnak köszönhetően november 1-jére 1,73 milliárd köbméterrel, azaz csaknem ötven százalékkal teljesítette túl a rendeletben előírt mennyiséget.

Az éves fogyasztásarányos töltöttség november 1-jén 53,8 százalék volt, ami 25,7 százalékkal több az európai földgáztárolók töltöttségi átlagánál. A betárolt 5,38 milliárd köbméternyi földgáz az éves lakossági fogyasztást meghaladja (135,75 százalék).

Magyarország földgázellátása továbbra is zavartalan.