A kamatstop jövő év június végéig lesz érvényben, az érintett vállalkozások nyolc hónapon át fizethetik az alacsonyabb törlesztőrészletet.

  • November közepétől életbe lép a vállalkozói kamatstop. A brüsszeli szankciók nagyon sok bajt okoznak, mivel a szankciók miatt elszabadultak az energiaárak, elszabadult az infláció. Látjuk, hogy ez tönkreteszi az európai és a magyar gazdaságot, mert egyre nagyobb terhet rak a vállalkozásokra is. A szankciók miatt jelentősen nőnek a vállalkozások energia-, beszerzési és szállítási költségei, és sok vállalkozásnak okoz problémát az is, hogy a szankciós infláció miatt drágulnak a hitelek is, így jelentősen emelkednek a törlesztőrészleteik – mondta el Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A kormány amellett, hogy a családokat és az időseket védi az áremelkedésektől, a vállalkozások és a munkahelyek védelme érdekében is több döntést hozott. Az egyik ilyen rendkívüli intézkedés, hogy november közepétől életbe lép a vállalkozói kamatstop.

A kamatstoppal azokat a hazai kis- és középvállalkozásokat védik a kamatemelkedéstől, amelyeknek változó kamatozású, államilag nem támogatott, forintalapú banki kölcsöne van. Ez 60 ezer kis- és középvállalkozást érint és mintegy kétezermilliárd forint hitelállományt.

A kamatstop a tervek szerint jövő év június végéig lesz érvényben, az érintett vállalkozások nyolc hónapon át fizethetik az alacsonyabb törlesztőrészletet. Egy cégnek ezzel átlagosan 1,5–2 millió forinttal, a kkv-szektornak pedig összesen 80 milliárd forinttal csökkenti a terheit a kormány.