Brüsszel az uniós tagországokkal fizettetné Ukrajna újjáépítését: a magyar adófizetők nem viselhetik a helyreállítás költségeit.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Olaf Scholz német kancellár a Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent közös cikkében – a második világháborút követően az Egyesült Államok által Nyugat-Európának nyújtott átfogó segélyprogram, a Marshall-terv mintájára – egy 21. századi Marshall-tervet szorgalmazott. Annak keretében az Európai Unió nagyszabású támogatási programot indítana Ukrajna újjáépítésének finanszírozására.

A Századvég feltérképezte, hogy a magyar lakosság mit gondol az Ukrajnát érintő pénzügyi és katonai segítségnyújtás különböző formáiról, különös tekintettel az ország európai – és azon belül magyar – adófizetői pénzekből történő újjáépítésének elképzelésére.

Az Európai Tanács a május 30–31-i rendkívüli ülésén kijelentette, hogy fontolóra kell venni egy Ukrajna újjáépítését célzó platform létrehozását, melyben többek között az ukrán kormány, az Európai Unió és annak tagállamai, illetve az Európai Beruházási Bank vennének részt. Ezzel párhuzamosan a testület felkérte az Európai Bizottságot, hogy a helyreállításhoz nyújtott uniós támogatással összefüggésben terjesszen elő javaslatokat. 

A Századvég kutatása szerint a magyar közvélemény elvárásai nem találkoznak a brüsszeli vezetők elképzeléseivel az Ukrajna újjáépítéséhez szükséges pénzügyi források előteremtése kapcsán.

A felmérés szerint a magyarok többsége (53 százaléka) ellenzi, hogy az Európai Unió és tagországai finanszírozzák Ukrajna helyreállítását.

Ehhez hasonlóan a megkérdezettek több mint kétharmada (69 százaléka) nem ért egyet azzal, hogy az Európai Unió és tagállamai finanszírozzák a háború alatt az ukrán nyugdíjakat és szociális ellátást, továbbá több mint háromnegyedük (79 százalékuk) nem támogatja, hogy a fegyveres konfliktus tartama alatt az ukrán fizetéseket európai pénzekből fedezzék.

A közvélemény-kutatás – az Európai Unió mellett – kitért Magyarország szerepvállalásának megítélésére is Ukrajna pénzügyi támogatásában. Megállapítható, hogy a megkérdezettek közel háromnegyede (72 százaléka) elutasítja, hogy magyar adófizetők finanszírozzák Ukrajnát.