Hagyománnyá vált, hogy ősszel az ország területén az év során fellelt sírokból exhumált német katonákat a Budaörsi Katonai Temető és Emlékparkban katonai tiszteletadással újratemetik.

Az eseményre idén november 10-én került sor. Már több mint 16 000 német és mintegy 800 magyar katona nyugszik a mintegy 6 hektáros, példásan rendben tartott temetőben, amely egész évben látogatható. A fogadó épületében helyt kapott egy kis múzeum, a központi helyen lévő kereszt mellett pedig egy fémlapokból összefűzött könyvben az eddig ismert összes Magyarországon elhunyt német katona neve olvasható. A temetőt a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség tartja fenn.

Idén 68 katona újratemetése történt, akik hamvai 19 településről kerültek ide. Szép gesztus volt, hogy a sorban lerakott kis fekete koporsókra felváltva piros és sárga gerberákat helyezetek, felidézve a német nemzeti színeket. A szertartáson a budapesti német nagykövetséget Uwe Zvonar alezredes, német véderőattasé képviselte. Magyar részről megjelent Dr. Lippai Péter dandártábornok, a Magyar Honvédség Szárazföldi Erők parancsnoka, és a balassagyarmati Hősök temetőjének felújítását 2018-ban koordináló Dr. Maruzs Roland alezredes. Egyházak részéről Barbara Lötzsch lelkésznő, a Budapesti Német-ajkú Evangélikus Egyházközség vezetője, és Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök mondtak imát az elesettekért.

A szertartáson nagy számban jelentek meg katonai hagyományőrzők, civil szervezetek, és az önkormányzatok képviselői. Felvidékről is volt résztvevő a párkányi “Memorie Patrum” Honismereti Társulás elnökének személyében. A települési önkormányzatok közül Rigó Balázs Tata város alpolgármestere mondott beszédet, mert az idén újratemetett katonák egy jelentős része a városából, és a járásból kerültek ide. Az ünnepségen a katonai tiszteletadást és a technikai támogatást a vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, 32. Nemzeti Honvéd Díszegység, Honvéd Díszzászlóalj katonái adták. Az ünnepség a központi keresztnél koszorúzással ért véget.

Kovács Imre, a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség magyarországi megbízottjának meghívására városunkból Gere József vett részt az eseményen, aki egy helytörténeti kutatása alkalmával a német nagykövetség közvetítésével került kapcsolatba a hadisírgondozókkal. A kutatás egy második világháború során a Leiningen Károly utcában felrobbantott német Királytigris harckocsi, és az alakulatának, az 503. nehézpáncélos osztálynak Erdőkürtön települt javító bázisának nógrádi történetének megismerését célozta. A kutatás eredményét eddig három előadásban ismerhették meg az érdeklődők.

Azt tudni kell, hogy a budaőrsi temetőnek van balassagyarmati vonatkozása is. Eddigi ismereteink szerint 38 német katona nyugszik itt, akik letaposott, jeltelen sírját a balassagyarmati Hősök Temetőjétől északra több részletben találták meg az elmúlt két évtizedben. Harmincan a kórházban, és az ideiglenes kórházként működő gimnáziumban haltak meg, még nyolcan 1944. december 8-án a városért vívott harcokban Nyirjes-puszta közelében.

Az eladások a következő linkeken érhetők el:
https://www.youtube.com/watch?v=1MEGodW2S9w
https://www.youtube.com/watch?v=FF7hI6iFZrY