Egy átlagos uniós állampolgár évente 70 kilogramm élelmiszert dob a kukába, hazánk jobban áll ezen a téren.

Az európai uniós átlaghoz képest kevesebb élelmiszert dobnak ki a magyarok – derült ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből. E szerint egy főre vetítve mintegy 127 kilogramm élelmiszer végzi hulladékként az Európai Unióban. Ennek 55 százaléka a háztartásokhoz köthető: egy átlagos uniós állampolgár 70 kilogramm élelmiszert dob ki évente.

Bár hazánk a kevésbé pazarló országok közé tartozik, a háztartásokra jutó évi 66 kilogrammnyi mennyiség azonban így is jelentősnek mondható.

Az Eurostat legutóbbi, 2012-es adatokon alapuló jelentésével összevetve minden szempontból csökkenés tapasztalható, akkor ugyanis 173 kg-ra becsülték az egy főre jutó élelmiszer-hulladék mennyiségét. A háztartások esetében szintén a csökkenés irányába mozdultak el a számok, 2012-ben ugyanis egy háztartásra mintegy 92 kilogrammnyi kidobott élelmiszer jutott az unióban.

A pozitív változás hazánkban is érzékelhető. A Magyarországra vonatkozó háztartási adatokat a Nébih 2016 óta követi nyomon. A hivatal munkatársai a Maradék nélkül program keretein belül eddig három alkalommal mérték fel a hazai élelmiszerhulladék-helyzetet. Az első, 2016-os jelentés 68 kilogrammnyi kidobott élelmiszerről tanúskodott, ebből 33,1 kilogramm volt a tényleges pazarlás mértéke.

Ez utóbbi a múlt évben 25,2 kilogrammra mérséklődött, 2016 és 2021 között tehát 24 százalékkal csökkent az élelmiszer-pazarlás a hazai háztartásokban.