Harmincadik születésnapját ünnepli a balassagyarmati katolikus iskola. A névadó tiszteletére szervezett hagyományos napokra minden eddiginél nagyobb programsorozattal készültek. Versenyek, előadások, kiállításmegnyitó és zászlószentelés is színesítette a programokat.

A Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnázium idén ünnepli fennállásának 30. jubileumát. A tanintézmény ünnepi rendezvényei már áprilisban elkezdődtek a tavaszi kirajzással, ahol a diákok állomásról állomásra járva ötletgazdag feladatokat teljesíthettek. Az aktuális tanév kiemelt programjai közé tartozott az egyházmegyei tanévnyitó püspöki szentmise, valamint a közelmúltban a névadó neve napjának alkalmából elhelyezték azt az időkapszulát, amelyet majd az újonnan létrehozott kampusz pedagógusai, tanulói nyithatnak ki az intézmény 50 éves évfordulóján.

A tanintézményben már hagyomány, hogy minden év novemberében a névadó tiszteletére rendezett több napos rendezvényen, versenyen, vetélkedőn mérhetik össze tudásukat az iskola tanulói. A programokat próbálják évről évre színesebbé, különlegesebbé tenni, az itt tanító pedagógusok célja, hogy a tanóra kereteiből kiszakadva megannyi versenyt rendezzenek, illetve erősítsék a tanulók közösség iránti felelősségét és mindazt, amit névadójuk, Szent Imre herceg életében fontosnak tartott: a műveltség iránti vágyat, a szeretet gyakorlását, a becsületességet, az igaz hitet és a jócselekedetet. Az idei Szent Imre Napokat a 30. születésnap jegyében hívták életre. A kezdőnap megnyílt a Szent Imre életét bemutató rajzverseny alkotásaiból készült tárlat az iskola Szabó Lőrinc utcai épületében.

A diákok kétféle témában bonthatták ki kreativitásukat: a nagyoknak Szent Imre életét kellett feldolgozniuk, az óvodások és az 1-2. osztályosok pedig a szívükhöz legközelebb álló meséjüket mutathatták be. A pályázatra nemcsak az intézményből, hanem az egész egyházmegyéből érkeztek különböző technikákkal készült alkotások. A kiállítást Turai János, a Szentháromság nagytemplom kanonok-plébánosa nyitotta meg. Ezt követően a tanulók átvonultak a Szentháromság nagytemplomba, ahol ünnepi szentmisén kérték Isten áldását a harmincadik évforduló alkalmából készített új iskolazászlóra. A szentmise után Baranyi Árpád matematika, fizika szakos tanár tartott Fizikai kísérletek címmel előadást a gimnazistáknak. Az alsósok forgószínpadszerűen Szent Imrével kapcsolatos játékos feladatokat oldottak meg, valamint a nap hátralévő részében minden osztályközösség megírta a saját hálaadó imáját.

Az utolsó nap a versenyeké volt a főszerep, amelyre közel 300 versenyző érkezett az ország számos iskolájából és a környező települések intézményeiből. A kisiskolások hittan, ének, szavaló, matematika, sakk, sudoku és egyéni sportversenyeken, míg a gimnazisták többek között vers-és prózamondó versenyen, műveltségi vetélkedőn, dartsban mérhették össze tudásukat. A nap végén szép eredmények születtek, továbbá az irodalmi, képzőművészeti, történelmi és idegen nyelvi pályázatok eredményhirdetése is megtörtént.

A születésnapi rendezvénysorozat méltó befejezéseként megrendezik a Generációk elnevezésű közönségtalálkozót, ahol a meghívott vendégekkel idézik fel az iskola életének 30 esztendejét, valamint a tervek szerint decemberben adják ki az évforduló alkalmából készült emlékkönyvet.

(zábrádi)

Fotó: Sümegi Tamás