Tizenegy éve él városunkban családjával a fiatal orvosgeneráció egyik legtehetségesebb megyei tagja, a Kárpátaljáról érkezett dr. Bíró Erik, aki a Szent Lázár Megyei Kórház sebész adjunktusa.

Bíró Erik a román határ mellett fekvő, Tisza-menti Aknaszlatinán látta meg a napvilágot 36 évvel ezelőtt, a 10 ezres lélekszámú község sóbányájáról volt híres évszázadokon keresztül. Édesapja is dolgozott a mélyben, aztán fogtechnikus lett, míg édesanyja alsó tagozatos tanítóként dolgozik jelenleg is.

„Mindig is olyan szakmában gondolkodtam, amivel tudok segíteni az embereknek. Valamikor 11-12 éves koromban döntöttem úgy, hogy az orvosi pályára szeretnék lépni, azon belül is a sebészetre, hiszen itt a segítségnyújtás eredménye hamar látszik, gyorsan kap visszajelzést az ember arról, hogy jó munkát végzett-e? A középiskolát is helyben végeztem, elég jó tanuló voltam, így az érettségi után az Ungvári Nemzeti Egyetemre nyertem felvételt, ahonnan általános orvosként jöttem ki. »

Az ungvári kórházban két évet dolgozott, ott kezdte el a rezidens képzést. Közben összeházasodott a beregszászi származású Szilviával, munkalehetőség kevés volt Kárpátalján, nem sok reménnyel kecsegtette a jövő.

„Egy este az internetet böngészgetve vettem észre az álláshirdetést, hogy a magyarországi Dr. Kenessey Albert Kórházba keresnek szakorvosokat és szakorvos jelölteket. Írtam egy e-mailt, még aznap válaszolt dr. Szabó Géza, hogy szeretne személyesen találkozni velem. Az egyik felajánlott dátum egybeesett az unokatestvérem budapesti diplomaosztójával, így a kellemest a hasznossal összekötve nagyon jól elbeszélgettünk az igazgató úrral, úgy utaztam haza, hogy szeretettel várnak Balassagyarmatra. Az adminisztrációt nem volt könnyű elintézni akkoriban, de 2011. július 1-jével munkába állhattam, méghozzá úgy, hogy öt héttel korábban született meg első fiunk, Máté. Kaptam egy önkormányzati lakást a Patvarci sarkán és elkezdődött az életem új korszaka. Nehéz volt eleinte a család hiánya miatt, de novemberben már utánam tudtak jönni a szeretteim. Mivel Ukrajna nem EU-s tagállam, a diplomámat Magyarországon nem fogadták el, ezért csak asszisztensi státuszban tudtak alkalmazni, ennek megfelelő bérezéssel. A diplomahonosításnak van egy klasszikus eljárása, különbözeti vizsgát kellett tenni. Amikor mindez sikeresen megtörtént, akkor lett érvényes az általános orvosi diplomám, 2012-ben. Egyetem után két évet töltöttem sebészeti szakképzésben odakint, itt még három év szakmai gyakorlatot kellett megszereznem, hogy meglegyen a szakvizsgám. Ez is sikerült.”

Szakorvosként 2016-tól 2019-ig dolgozott a gyarmati sebészeten, ezután átment a váci kórházba, mivel több kihívásra vágyott egy nagyobb intézményben. Tavaly nyár óta már a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház sebészetének adjunktusaként tevékenykedik.

„Mikor Szabó Géza lett a megyei kórház főigazgatója, megkeresett, hogy lenne-e kedvem hozzájuk »igazolni«? Nem sokat vacilláltam, hiszen köztudottan a megyei intézmények nagy fejlesztések előtt állnak, centrumkórházak lesznek, ennek megfelelően komoly kihívásoknak kell megfelelni korszerű körülmények között, ez pedig nagyon fontos a szakmai fejlődésem szempontjából. Nem csalódtam, jó helyre kerültem. Van feladat bőven. Salgótarjánban szerdai napokon, míg keddenként Balassagyarmaton szakrendelek, a többi napon napi két-három operációt végzek. Ügyelek is bőven, Gyarmaton is besegítek, ezt erkölcsi kötelességemnek tartom.”

Erik 8 évet dolgozott a gyarmati kórházban, egyetlen percre sem bánta meg, hogy itt települt le a családjával.

„A kezdeti nehézségek megvoltak, de sok segítséget kaptam a volt kollégáktól, Szrenka János főorvos úrnak különösen sokat köszönhetek, mind szakmailag, mind emberileg. Az első lépéseket itt tettem meg a szakmában, nagyon boldogan emlékszem vissza arra, amikor új dolgot tudtunk elkezdeni. Történelmi idők részese lehettem, mert 2015 körül kezdtük el meghonosítani a laparoszkópos műtéteket. Közösen elmentünk többször is Miskolcra Bezsilla János főorvos úrékhoz tanulni, elsajátítani ezeket az új technikákat. Mára már rutinná vált egy akut vakbélgyulladás, egy bélelzáródás vagy a daganatos eseteknél is. »

Felesége a Szent-Györgyi Technikumban magyar tanár és osztályfőnök, Máté már 11 éves, Zalán 3 éves. Erik hobbija a túramotorozás, télen a síelés.

„Mostanra Balassagyarmat az otthonunkká vált. Azt nem mondom, hogy időnként nincs honvágyunk, de olyan jó közösségbe kerültünk, hogy ez ritkán jön elő. Több kárpátaljai ismerősöm és barátom van itt, meg Erdélyből származó kollégák, akikkel jó baráti viszonyt ápolunk. A gyarmati rendezvényeken is rendszeresen részt veszünk. Az utóbbi években sokat fejlődött a város, a gyerekeknek is jó lehetőséget ad mind tanulás, mind sportolás szempontjából, nagyon szeretünk itt élni. Nagyon sokat köszönhetek a családomnak, a sok elfoglaltságom miatt a mindennapokban maguknak kell megoldani a legtöbb dolgot. »

Dr. Bíró Erik orosz, ukrán és angol nyelven is beszél, így nem okoz neki problémát a nemzetközi szakirodalom rendszeres tanulmányozása. A laparoszkópos vastagbélsebészet érdekli a legjobban, ezen a területen folyamatosan képezi magát.

„Minden beteget ki kell ismerni ahhoz, hogy az ember minél inkább személyre szabottan tudjon segíteni. Nagyon fontosnak tartom a megfelelő kommunikációt, hogy a beteg minden kérdésére kielégítő választ kapjon. Tisztelettel és emberséggel kell bánni a betegekkel, ezt tartom a legfontosabbnak. »

Szilágyi Norbert