Vasárnap délelőtt tartotta hagyományos összejövetelét a Magyar Éremgyűjtők Nógrád Megyei Szervezete. A Mikszáth Kálmán Művelődési Központ földszinti aulájában nemcsak a gyűjtők közötti cserére, adás-vételre volt lehetőség, hanem a börzéhez kapcsolódó, a Horváth Endre pénzjegytervező, grafikusművész munkásságát összefoglaló emlékkiállítás is várta az érdeklődőket.

A Magyar Éremgyűjtők Nógrád Megyei Szervezete és a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ szervezésében került megrendezésre az idei őszi érembörzével egybekötött találkozó. A rendezvényen fém- és papírpénzek, érmék, plakettek, kitüntetések, jelvények, részvények, képeslapok, iratok, telefonkártyák, szódásüvegek, újságok, könyvek és minden egyéb régi tárgyak vételére, cseréjére nyílt lehetőség. A programot hatalmas érdeklődés övezte, minden korosztályból és több településről érkeztek látogatók, akik igazi ritkaságokra bukkanhattak az érmék és egyéb tárgyak sokaságában. Az egyedi darabok a legkisebb korosztályt is vonzották, köztük volt olyan, aki nemrég kezdte el az éremgyűjtést, de a kilátogatók között akadt olyan is, aki a II. világháborúból származó különlegességeket kereste. Kérés szerint a helyszínen beazonosították és felértékelték a numizmatikai tárgyakat.

A börzét követően két numizmatikai témájú előadás követte egymást. Először Lopatovszki Csaba előadását hallgathatták meg az érdeklődők, aki Horváth Endre Palócország rézmetszőjéről, a pengő és a forint bankjegyek tervezőjéről beszélt. Majd Adorján Attila „Petőfi és Nógrád” címmel tartott előadást.

A program részeként a látogatók megtekinthették a Horváth Endre Galéria 126 éve született névadójának nemrég nyílt kiállítását is, amely szorosan kapcsolódott a nap tematikájához.

(zábrádi)

Fotó: Sümegi Tamás