A IX. Országos Rajzfilmünnepen rég nem látott magyar rajzfilmhőseink kerültek a filmvászonra, akik mosolyt csaltak a gyermekek és a felnőttek arcára.

Családok, közösségek, óvodai és iskolás csoportok egy hétvégén át ingyenes rajzfilmvetítéseken és családi kísérőprogramokon vehettek részt a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. A hagyományteremtő szándékkal 2011-ben útjára indított Országos Rajzfilmünnep tematikája az idén 65 éves Pannónia Filmstúdió, valamint Jankovics Marcell animációs filmes életművének bemutatása köré szerveződött. A kétnapos városi eseményen a rajzfilmek széles palettáját mutatták be a látogatóknak.

A nyitó napon a Baba-mama klubban Bogyó és Babóca meséit vetítették a legkisebbeknek, míg a középiskolások a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál válogatását tekinthették meg.

A program másnapja Macskássy Gyula alkotásaival kezdődött, a filmkockákon megjelent A kiskakas gyémánt félkrajcárja és a Telhetetlen méhecske. Majd az MTVA válogatása a Pannónia Filmstúdió aranykorából Mézga Aladár különleges kalandjai, A nagy ho-ho-horgász és a Kérem a következőt! epizódjai elevenedtek meg. A szervezőknek köszönhetően a filmvetítések szünetében szenzációs előadások és koncertek tarkították a programkínálatot. Fellépett a Daniel Speer Brass zenekar, akik ismert rajzfilmslágerekkel teremtették meg a jó hangulatot és csaltak mosolyt a gyermekarcokra. Ezt követően Szép Bence humorista, a világ legügyetlenebb bűvésze kacagtatta meg a nagyérdemű közönséget. A nap folyamán a Cigánymesék, a Mesék Mátyás királyról és a Magyar népmesék epizódjaiból láthattak válogatást az érdeklődők. A vidám rendezvényt Kahoot kvíz zárta, ahol nyereményeket sorsoltak ki.

A program ideje alatt a „Kedvenc népmesehősöm” rajzpályázatra érkezett alkotásokból kiállítást rendeztek, melynek nyertesei ajándékokkal távozhattak. Továbbá kézműves foglalkozások és egyéb színes programok várták az érdeklődőket.

(zábrádi)

Sümegi fotó