„Valószínűleg nemcsak fegyverekkel és anyagi támogatással, de életekkel is fizetnünk kell Ukrajna megsegítéséért” – írja a tekintélyes angol szaklap, a The Economist.

A The Economist arról ír cikkében, hogy bár a média rengeteget cikkezik hőhullámokról, ám hidegben mégis több ember veszti életét – a december és február közti időszakban 21 százalékkal több ember hal meg, mint június és augusztus között. A lap szerint az energiaárak elszabadulása a téli halálozások számát is meg fogja ugrasztani, hiszen a drágább energia miatt kevésbé fűtik fel a lakásokat és az intézményeket is, ami nagyban elősegíti például a vírusok terjedését.

A gazdasági lap a 2000 és 2019 közötti energiaárakat, hőmérsékleteket és halálozási adatokat vetette össze az EU 27 államában (Máltát kivéve), Nagy-Britanniában, Norvégiában és Svájcban. Az ezekben az országokban található 226 régió adatait összehasonlítva a lap szerint határozottan kimutatható összefüggés a magasabb energiaárak és a magasabb halálozási adatok között.

A kimutatás szerint már az áram árának 10 százalékos növekedése is 0,6 százalékkal növeli a halálozások számát, ez pedig a különösen hideg hetekre még jobban igaz, míg az enyhébbeken kevésbé.

A lap érvelése szerint:

– a hidegben jobban terjednek a vírusok,

– ha kint hidegebb van, kevésbé szellőztetnek az emberek, ami szintén a vírusoknak kedvez,

– hidegben nő a vérnyomás, ami növeli a szívinfarktus és az agyvérzés esélyét.

A lap szerint ha a legjobb forgatókönyvet vesszük is, a megnövekedő energiaárak miatt Európában többen halhatnak meg, mint az orosz–ukrán háborúban eddig. Ez utóbbit ők valahová 60-70 ezer fő környékére teszik.