A megye általános iskoláinak vezetőit tájékoztatták a szakképzés újdonságairól és a továbbtanulási lehetőségekről a szerda délutáni Nógrád Megyei Szakképzési Konferencián.

A Mikszáth Kálmán Művelődési Központ kamaraterme adott otthont a Nemzeti Pedagógus Kar és a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum közös rendezvényének. A szerda délután megvalósuló szakmai konferenciára a nyugat-nógrádi térség általános iskoláinak igazgatói és a nyolcadikos osztályfőnökök látogattak el, hogy a pályaválasztás előtt álló diákjaik és azok szülei számára szélesebb körű információkat szerezzenek az aktuális szakképzési rendszerről és a továbbtanulási lehetőségekről.

A Nemzeti Pedagógus Kar illetve a Kulturális és Innovációs Minisztérium között létrejött szakmai együttműködés keretén belül megvalósuló programsorozatának megyei állomásán Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója köszöntötte a résztvevőket.

– A középfokú felvételik időszakában a nyolcadik évfolyamos tanulóknak fontos döntéseket kell meghozniuk. A továbbtanulás, majd a munkapiacra lépés sikerének feltétele, hogy a diákok megtalálják az érdeklődésüknek, képességüknek leginkább megfelelő pályát, foglalkozást. Ahhoz, hogy a végzős diákok és a szüleik hitelesen tudjanak tájékozódni a szakképzési továbbtanulási lehetőségekről fontos információkkal kell rendelkezniük – mondta beszédében a tankerületi vezető, aki hangsúlyozta, hogy a pályaválasztás előtt álló tanulókat és szüleiket a szakmák világában való eligazodásában a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától kapott, alapszakmákat bemutató tájékoztató füzettel segítették. A kiadványt minden intézményükhöz eljuttatták ezzel is segítve és erősítve a szakképzés fontosságát a felnövekvő nemzedék jövője szempontjából.

Ezután az előadók közül először Szaszák Csaba, a Nemzeti Pedagógus Kar országos elnökségének tagja tartott beszámolót a Nemzeti Pedagógus Kar szakképzési együttműködéséről, majd Hudacsek László Péterné, az Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK) módszertani igazgatója az elmúlt szakképzési tanév tapasztalatairól és az új tanév indításáról tájékoztatta a jelenlévőket. Baranyi Zoltán, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum főigazgatója a duális képzés jelentőségére világított rá, valamint az Erasmus+ szakmai programot ismertette. Utolsó előadóként Szrenka Anikó, a NMSzC Szent-Györgyi Albert Technikumának igazgatója „Sulitérkép, suliséta” címmel mutatta be az intézményük rendszerét, valamint a résztvevő pedagógusoknak a nyolcadik évfolyamos diákok beiskolázásához kapcsolódóan nyújtott információkat.

A konferenciát Gembiczki Ferenc, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum kancellárja zárta.

Az eseményen közreműködött Csábi István a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola vezetője és a Nemzeti Pedagógus Kar megyei képviselője.

Zábrádi Dorottya

Fotó: Sümegi Tamás