Az államtitkár szerint 15 százalék környékén körvonalazódik a jövő évi emelés.

Hozzávetőlegesen 15 százalékos minimálbér-emelés várható januártól – mondta el az Indexnek Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy 2010 előtt 11 százalék felett volt a munkanélküliség, és tíz éven belül a kormány ígéretének megfelelően egymillió új munkahely létesült.

„Sajnos a jelenlegi helyzetben az elhibázott szankciós politika miatt mind a munkavállalók, mind a munkáltatók rendkívül nehéz helyzetben vannak. A munkavállalókat a magas infláció, a munkáltatókat pedig a magas energiaárak sújtják” – jelentette ki Czomba, hozzátéve, hogy Orbán Viktor egyértelműsítette: most járulékcsökkentéssel nem tud a kormány hozzájárulni a bérek növekedéséhez, de a korábbi időszakban – az elmúlt hat évben – összességében 15,5 százalékkal csökkentek a járulékok. Ez pedig azt jelenti, hogy a korábbi bérnövekedésnek a motorja a járulékcsökkentés volt – mondta az államtitkár, aki azt is elárulta: azt kérték a a munkáltatóktól, hogy ők is menjenek el a falig. Elmondása szerint a formális és informális egyeztetések alapján ez most nagyjából 15 százalék környékén körvonalazódik.