Az EP alelnökét és Soroshoz köthető NGO-vezetőket vett őrizetbe a belga rendőrség.

Az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb korrupciós botrányával néz szembe Brüsszel. 

Korrupció és pénzmosás gyanújával őrizetbe vették Eva Kailit, az Európai Parlament egyik alelnökét, miután a belga rendőrség nyomozást indított az ügyben, hogy Katar állítólag lobbitevékenységet folytatott az EP-ben.

A belga rendőrség közölte: 16 razziát tartott Brüsszelben, amelynek során hatszázezer euró (250 millió forint) készpénzt, valamint informatikai eszközöket és mobiltelefonokat foglalt le.

Kiderült, az EP alelnökének egyike, Eva Kaili került a hatóságok kezére. A görög politikus nemrégiben Katart élenjárónak nevezte a munkajogok terén, miután találkozott az ország munkaügyi miniszterével, annak ellenére, hogy nemzetközi szinten komoly aggodalmak merültek fel a stadionépítési munkálatok körülményeivel kapcsolatban.

Eva Kaili mellett őrizetbe vették Luca Visentinit, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség főtitkárát is, Eva Kaili élettársát, az olasz Francesco Giorgit, a Fight Impunity, NGO-szervezet alapítóját, amely azért harcol, hogy az elszámoltathatóság legyen a nemzetközi igazságszolgáltatás központi pillére.

A letartóztatott személyek között van még Pier Antonio Panzeri volt olasz EP-képviselő, a Fight Impunity NGO elnöke, akit azzal vádolnak, hogy Katar és Marokkó érdekeit képviselve beavatkozott az Európai Parlament tagjainak munkájába.

Rajtuk kívül Niccolò Figà-Talamancát, egy másik NGO, a No Peace Without Justice  igazgatóját is elfogták, aki Soros György nemzetközi hálózatának egyik vezető alakja, aki ott ül Soros nagy nemzetközi NGO-ja, a Nyílt Társadalom Alapítvány igazgatótanácsában is.