A statisztikai adatok alapján az energiaárak vásárlóerő-paritáson számolva is alacsonynak számítanak Magyarországon.

Az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) megbízásából készült nemzetközi ár-összehasonító vizsgálat novemberben is több európai fővárosban regisztrált energiaár-növekedést, miközben a magyar lakossági végfogyasztói árak továbbra is a legalacsonyabbak szerte Európában.

A lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia ára Londonban 12, Párizsban 11, Prágában pedig 10 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest. A földgáz lakossági ára októberhez képest Berlinben 27, Londonban pedig 25 százalékkal emelkedett egy hónap alatt.

A magyar fogyasztók villamosenergia-költségei novemberben sem emelkedtek.

A magyar háztartások novemberben a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás (2 523 kWh/év) esetén a második legolcsóbb árat (9,06 eurocent/kWh) fizették a villamos energiáért.

Azok a háztartások, amelyek húsz százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, 10,44 eurocent/kWh áron juthattak villamos energiához, ami szintén a második legolcsóbb ár európai összehasonlításban.

Miközben Magyarországon egy kWh áram 9,06 eurocent, addig Berlinben 64,19 eurocentbe kerül, az olaszoknál 63,88 eurocent, az osztrákoknál 54,37 vagy éppen a cseheknél 53,38 eurocent egyetlen kWh áram – írja a Bennfentes.net.

A román gázár két és félszerese a magyarnak, a bolgár a négyszerese, a cseh a nyolcszorosa, a berlini a tízszerese, míg a bécsi gázár a tizenkétszerese a magyarországinak.

Gyakori és téves kritika, hogy Nyugaton a fizetések, vagyis a vásárlóerő is sokkal magasabb, így tulajdonképpen a hazai olcsó energia még drágább is, mint tőlünk nyugatra, merthogy ők a magasabb fizetésükből sokkal többet is tudnak vásárolni.

A statisztikai adatok alapján az energiaárak vásárlóerő-paritáson számolva is alacsonynak számítanak Magyarországon.

Vásárlóerő-paritással számolva pedig a legjobb a magyar gázár, gyakorlatilag még a vásárlóerővel súlyozva is csak kevesebb mint harmadannyiba kerül a földgáz itthon, mint az EU-átlag.