A Salgótarjáni Rendőrkapitányság járőrei fogták el azt a moldáv állampolgárságú embercsempészt, aki francia hatósági jelzésű személygépkocsiban szíreket szállított.

A Salgótarjáni Rendőrkapitányság járőrei 2022. december 21-én 2 óra 37 perckor a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztály jelzése alapján, Salgótarján belterületén, a 21-es számú fő út és a Kossuth út kereszteződésénél ellenőrzés alá vontak egy francia hatósági jelzéssel ellátott személygépkocsit. A 31 éves moldáv állampolgárságú férfi által vezetett jármű utasterében 4 fő magukat szír állampolgárnak valló férfi utazott, akik személyazonosságukat és magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.

A rendőrök az embercsempészt és a 4 külföldit elfogták és a Salgótarjáni Rendőrkapitányságra előállították.

Ugyanezen a napon 9 óra körüli időben a 2-es számú főút parassapusztai határátkelőhely közelében tartóztattak fel munkatársaink a szlovák rendőrökkel közösen 17 fő külföldit, akik magukat szír állampolgárnak vallották, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták.

A migránsokat a hatályos magyar jogszabályok szerint visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A járművezetővel szemben a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indított.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.