Bölcsészkart végzett, grafikusként tevékenykedik, legtöbben a Torta Pont révén ismerhetik – Tornyos Ákossal beszélgettünk dobolásról, süteményekről és az egyszerűségre való törekvésről.

Már iskolásként az önkifejezés vonzott?

Inkább úgy mondanám, érdekeltek a művészetek. Tíz évig jártam Pénzes Gézához rajz tanszakra, ám szívesen emlékszem a Balassiból Kanyó Kinga irodalomóráira és  Csach Gábor művházas művészettörténeti előadásaira is. De inspiráló volt az a fajta underground kultúra is, ami alternatív és punkzenekarok kazettáin keresztül jutott el hozzánk. Ezek hatására elkezdtünk hangszerekkel bohóckodni, 11 évesen már doboltam, alapvetés volt, hogy a művházba és a moziba szervezett koncerteken ott vagyunk, és a helyi kiállításokat is lelkesen látogattuk. A zenekarozást Pécsen és Pesten is folytattam, több formációval koncerteztünk országszerte és jó kritikákat is kaptunk, például a derTANZ zenekar első albumát a Recorder Magazin az ezredforduló után készült 50 legjobb magyar lemez közé sorolta.

Mikor vált bizonyossá, hogy alkotóként akarsz tevékenykedni?

A pécsi egyetem bölcsészkarára jelentkeztem, ahol esztétika szakot és mellé filmelmélet-filmtörténetet választottam, a szakdolgozatomat pedig kortárs fotóművészeti témában írtam. Írtam kulturális témájú cikkeket, dolgoztam galériában, de az elméleti jellegű bölcsészettudományi alapozás után kézzelfoghatóbb irányban szerettem volna folytatni a tanulmányaimat, így animációkészítést tanultam, majd alkalmazott grafikus képesítést szereztem Budapesten. Szabadúszóként és marketing ügynökséggel közreműködve készítettem reklámgrafikai és webdesign munkákat, dolgoztam nyomdában, médiafigyelő cégnél és hasznát vettem a tanultaknak, mikor a feleségemmel, Annával közös vállalkozásba kezdtünk.

A Torta Pont üstökösként robbant be Gyarmatra 7 évvel ezelőtt!

Eléggé újszerűnek hatott az Anna receptjeiből összeállított kínálat és gyorsan megszerették az emberek azt is, hogy nagy hangsúlyt fektettünk az egyediségre a díszítés tekintetében is. Anna célja az volt, hogy a saját műhelyében dolgozzon cukrászként, nekem pedig izgalmasnak tűntek a saját brand kialakításával járó feladatok, a fotózás, marketing, grafikai anyagok készítése, az egyedi díszítésű torták tervezésében is megláttam a szakmai kihívást. Végső soron ebben az esetben is színekből, formákból, textúrákból kell egységes dizájnt kialakítani. 2015-ben indult a műhelyünk, rá egy évre megnyitottuk cukrászdánkat/kávézónkat is, ahol lelkes törzsközönség alakult, ráadásul az elsők között voltunk, akiket a város Fiatal Példakép díjjal tüntetett ki. A következő években 7 fős csapattal, széles vásárlói közönséggel büszkélkedhettünk és az esküvői és céges megrendelések kapcsán Nógrád és Pest megye, valamint a főváros sok rendezvényhelyszínét is bejártuk, rendszeresen szállítottunk a Balatonhoz, de megfordultunk győri, kecskeméti, sőt csongrádi esküvőn is szolgáltatóként.

Aztán beütött a mennykő…

2020 márciusában első gyermekünkkel együtt a covid és az ahhoz kötődő működési nehézségek is megérkeztek az életünkbe, aminek következtében a vállalkozás vendéglátói részét elengedve a műhelymunkára, esküvői, szülinapi, alkalmi megrendelésekre koncentráltunk. 2021-ben a Teleki utcából a Kertész utcai műhelyünkben kialakított kis üzletbe költöztünk, de még ekkor is fix nyitva tartással és elviteles sütivásárlási lehetőséggel működtünk. Idén újabb gyermek és vele párhuzamosan sajnos újabb válság is érkezett, így a tervezett “szülési szabadságból” határozatlan ideig tartó teljes leállás lett. Mivel ebben a gazdasági környezetben lehetetlen tervezni, abban állapodtunk meg, hogy legközelebb egy év múlva mérlegelünk majd egy lehetséges 2024-es újranyitást.

Mivel foglalatoskodtok mostanság?

Anna a gyerekek mellett pénzügyi területen képezi magát, jómagam főként rendezvényekhez, kiállításokhoz, pályázati projektekhez kapcsolódó anyagok grafikai tervezésével foglalkozom, és részben az ezekhez kapcsolódó ötletelős-szervezős feladatokkal. Vannak cégektől, egyesületektől, önkormányzatoktól érkező reklámgrafikai megkeresések, de készítettem például húsvéti és karácsonyi fotós falakat, részt veszek a gyarmati városi kalandjátékok elkészítésében és kifejezetten kedves projekt a tavaly Karácsony előtt megjelent Színes város című, Gyarmat jellegzetes helyszíneit bemutató színezőfüzet. A városvezetés szerette volna a helyi ovisokat meglepni valamilyen különleges ajándékkal Mikulásra, és nekem is tervben volt már egy hasonló kiadvány készítése, így végül nagyobb példányszámmal készült és a szélesebb közönség számára is megvásárolható. A nagy sikerre való tekintettel tervezzük a folytatást. Szeretnénk minden évben előrukkolni egy ötletes ajándékkal, amivel meglephetik szeretteiket a helyi lokálpatrióták.

Hitvallásod?

Az egyszerűségre törekedni általában jó irány. Azt az állapotot közelíteni, mikor nem tudsz sem elvenni, sem hozzátenni a dolgokhoz anélkül, hogy felborulna az egyensúly, elég nagy kihívás, bármiről is legyen szó.

Szilágyi Norbert