Ha nem lesz rendkívül hideg a tél, a 2023-as esztendő rezsiterhei kigazdálkodhatóak lesznek – nyilatkozta sajtótájékoztatóján Csach Gábor polgármester.

• Harminckilenc önkormányzattal közösen nyertünk fix árat jövő októberig az úgynevezett “végső menedékes” gáz kisfogyasztási, több mint 30 fogyasztóhelyünkre, amely az önkormányzati volumen felét teszi ki – kezdte tájékoztatóját a polgármester. – Ez alacsonyabb lett az októberben vártnál, így a tavalyinál nem durvább tél esetén a teljes önkormányzatban 400 millió forint alá szoríthatjuk az éves gázköltségünket.

A város első embere leszögezte, a könnyebb helyzet ellenére a takarékoskodás továbbra is prioritás marad.
• Decemberi örömhír volt, hogy a kormány bejelentette, az önkormányzatok energiakompenzációra számíthatnak az állami költségvetésből – folytatta Csach Gábor -, melynek összegét már egyeztettem Balla György kormánybiztos úrral Balassagyarmat vonatkozásában. A döntés év elején megérkezett: városunk 212,4 millió forintot kap idei rezsiköltségeire. Ez azt jelenti, hogy előreláthatólag nincs szükség további takarékoskodási intézkedésekre.

Megtudtuk azt is, sikeres az önkormányzat lakosság részére biztosított rezsiköltség támogatásformája is. Eddig több mint 30 család kapott a városban egyszeri vagy havi segítséget.

Döntött a képviselő-testület arról is, hogy ismét más településekkel összefogva közbeszerzést indítanak az elkövetkező 3 évre a nagyfogyasztó intézmények gázbeszerzésére – a 2023. október 1. utáni időszakra. A jelenlegi trendek alapján bíznak benne, hogy tavaszig lehetséges akár 600 forint/m3 ár alatt energiához jutni hosszú távra.

Készül a kórházat a szociális otthonnal összekötő távfűtő vezeték építésének közbeszerzési dokumentációja is, tavasszal megépülhet az alternatív, és rendkívül olcsó fűtési kapcsolat.

• A 2023-as év tekintetében több válságkezelő döntést is hozott a kormány – támogatások, minimálbér -, továbbá sikerült megállapodni az Európai Unióval is a következő fejlesztési ciklus támogatásairól is, amelyeknek köszönhetően a forint ismét visszatért a 400 forintos euró sávra. Reméljük mindez, továbbá az energiaárak mérséklődése az inflációt is mérsékli. Mindenesetre optimistábban indulhatunk neki a 2023-as esztendőnek annál, ahogyan két hónappal ezelőtt terveztük – zárta mondandóját Balassagyarmat polgármestere.

(szilágyi)

Fotó: Torjay Attila