Sikerekben gazdag és egyben kihívásokkal teli évet hagy maga mögött Balassagyarmat város kulturális életének központi szereplője, a Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeuma. Az intézmény a megugró energiaárak miatt november 1-jén kényszerült bezárására, azonban a nehézségek ellenére a múzeum munkatársai jól vették az akadályokat, sokszínű és élménydús programjaikat a mai napig igyekeznek eljuttatni a közönséghez. A múzeum elmúlt esztendőjéről, aktuális életéről és a jövő feladatairól Dr. Limbacherné dr. Lengyel Ágnes intézményvezetőt kérdeztük.

Az energetikai szünet nem mindennapi kihívások elé állította a múzeumot. Milyen hasznos elfoglaltságokat végeztek és végeznek ezen időszak alatt?

Az energiaárak felszökése miatt várhatóan 2023. február 28-ig zárva tart a Palóc Múzeum. A munkatársaimmal viszont ez idő alatt is folyamatosan tesszük a dolgunkat. Felkéréseknek eleget téve konferenciákon tartunk előadásokat. Levéltári kutatásokat, gyűjtőmunkát végzünk, tanulmányokat írunk. Zajlanak az adattári és műtárgyi tételek feldolgozásai, most jut idő a számítógépes adatrögzítési és digitalizálási feladatokra. A mindennapos épületbejárások során műtárgyaink védelmében ellenőrizzük a raktárak, kiállítóterek páratartalmát, hőmérsékletét. A mérések segítségével gyorsan tudunk reagálni negatív hatásokra. Épület karbantartási és felújítási munkákra is sor került. Az adminisztrációs feladatok mellett a folyamatban lévő pályázatok ügyintézése, megvalósítása is sok-sok figyelmet kíván. Utazó múzeumként járjuk a várost és vonzáskörnyékét, eljutottunk a határon túlra is. Múzeumpedagógiai foglalkozásainknak havonta több száz résztvevője van, baba korúak, óvodások, általános- és középiskolások, felnőttek, nyugdíjasok.

Melyek voltak az óesztendő legemlékezetesebb pillanatai a múzeum életében?

Az elmúlt év gazdag és sokszínű volt. Állandó kiállításaink mellet két néprajzi témájú és négy képzőművészeti témájú időszaki tárlattal vártuk látogatóinkat. A teljesség igénye nélkül említem meg programjaink közül a Múzeumi hétfők című négy részes előadássorozatunkat. Csatlakoztunk több országos rendezvényfolyamhoz, a Múzeumok Éjszakájához, a Múzeumok Majálisához, a Nemzeti Emlékhelyek Napjához, a Kulturális Örökség Napjaihoz valamint a Múzeumok Őszi Fesztiváljához. Voltak koncertjeink, a nyár folyamán két turnusban múzeumi kalandtáborba hívtuk a gyerekeket, rendeztünk családi hétvégét, bábelőadásokra, táncházakba invitáltuk az óvodásokat és kisiskolásokat. Számos múzeumpedagógiai foglalkozást tartottunk, az országos Mozaik Múzeumtúrával Budapesten és Pest megyében is. Ünnepekhez kapcsolódva történeti játszóházakat rendeztünk, júliusban társszervezői voltunk a Palóc Hagyományéltető Napoknak.

Hivatalosan mikor nyitja meg kapuját a múzeum a vendégek előtt?

Január 20-án nyílik Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából egy új kiállítás a Palóc Múzeumban. A kiállítás, illetve a múzeum nyitvatartásáról az internetről érdemes majd tájékozódni.

Milyen újdonságokkal készülnek az új évben?

2023-ban a már említett Madách-kiállításon túl készülünk Petőfi bicentenáriumára, és készülőben van egy Trianon témájú tárlat is.

Intézményvezetőként hogyan látja a jövőt, mit vár a 2023-as esztendőtől?

Csupa értékes és érdeklődésre számottartó produktumot szeretnénk megvalósítani. Az elmúlt évek váratlan nehézségei után reménykedem, hogy küldetésünk sikeres lesz.

Zábrádi Dorottya

Fotó: Sümegi Tamás