A Don-kanyari offenzíva 80. évfordulója alkalmából a Tizenhatos Honvéd Katonai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület emlékmenetet szervez Őrhalom-Csitár-Patvarc-Balassagyarmat-Szügy útvonalon a keleti fronton elesett Hőseink emlékére január 14. és 15. között.

Január 14-én a résztvevők Balassagyarmatról a 09:40-kor induló vonattal indulnak Őrhalomba.
A megemlékezés sorozat, Őrhalomban 2023.01.14-én 11:00-kor kezdődik koszorúzással az I. és II. világháborús emlékműnél a Római Katolikus Templom falánál, majd a 22-es főúton Csitár irányába haladnak tovább.
Csitárban a Petőfi úton át közelítik meg a templomot, ahol az ünnepség 13:00-kor veszi kezdetét.
Ezt követően a Petőfi út, Fő út, Nógrádgárdony településen és a Patvarci úton haladnak tovább a patvarci köztemetőig, ahol 16:00-re hirdettek koszorúzást.
Balassagyarmatot a Patvarci úton közelítik meg, majd továbbhaladnak a Hunyadi úton a Rákóczi fejedelem úton a Mikszáth Kálmán Művelődési Központig.
19.00 órakor a túra résztvevőinek Gere József helytörténész előadást tart a 23. gyalogezredről.

Január 15-én a megemlékezők a Mikszáth Kálmán Művelődési Központból a Rákóczi fejedelem úton és a Hunyadi úton át közelítik meg a Patvarci úti temetőt.
10:00-kor megemlékezést tartanak Lászay János ezredes úr sírjánál. 10:30-as indulással a Patvarci út, Sántha Kálmán út, majd földúton a sínek mellett haladva átvágnak a vasúti átjárónál a Patvarci úton haladnak tovább Szügy irányába.
Szügy községet a megemlékezők a Béke úton és a Rákóczi úton keresztül közelítik meg.
Szügyben a Hősi emlékműnél az 13:00-kor kezdődő megemlékezés jelenti a kétnapos megemlékezés sorozat végét.

A túrát Őrhalom Község, Csitár Önkormányzata, Szügy Önkormányzata és Balassagyarmat Város Önkormányzata is támogatja.