Tavasztól nem lesz ingyenes a Facebook, a Messenger, a Whatsup, az Instagram görgetése vagy épp a Spotify hallgatása.

Tavaly döntöttek arról az Európai Unió szakhatóságai, hogy Brüsszel iránymutatásának megfelelően idén tavasztól végleg el kell törölnie a mobilszolgáltatóknak a nullás díjszabást az alkalmazásaiknál, így a Messenger és sok más app hamarosan fizetőssé fog válni.

A terv szerint 2023. március 31-én fog élesedni az a szabály, miszerint az összes hazai mobilszolgáltatónál ezután fizetni kell az olyan alkalmazásokért és szolgáltatásokért, amelyekhez eddig korlátlanul hozzáférhettünk – még akkor is, ha a díjcsomagunk internetes keretét már kimerítettük.

Ez pontosan azt jelenti, hogy nem lesz többé ingyenes például a Facebook, a Messenger, a Whatsup, az Instagram görgetése vagy épp a Spotify hallgatása.
Ezeknek és a navigációs programoknak használat közben az fogyasztott kilobájtok után is fizetni kell.
Az EU évek óta lobbizik érte, hogy legyen valamilyen változás az ügyben.

A Magyar Telekom részletezi, hogy pontosan mely alkalmazásoknál szűnik meg ez a lehetőség, és hogy a felhasználók milyen adatmennyiségekkel számolhatnak egyes applikációknál.

Eszerint a Messengerben 100 üzenet elküldésénél még nem veszünk észre semmit, mert csak 2 kilobájtnyi adatról van szó, a Facebook hírfolyam egyperces böngészése már 2 megabájtot igényel, egy perc instagramozás 20 megabájtot is jelent, míg Spotifyozni már borsosabb: egypercnyi zene meghallgatása átlagosan 5,6 megabájtot emészt fel.