A korhadásnak indult fa új életét mutatja be Pusztai Ferenc fafaragó művész kiállítása, amely a Horváth Endre Galériában kapott helyet.

Élettel telt meg a Horváth Endre Galéria szombat este az újesztendő első kiállításmegnyitóján. Zolnyánszki Zsolt galériavezető köszöntő szavait követően Sztancsik József szobrász ajánlotta a jelenlévők figyelmébe a horti származású fafaragó művész alkotásait.

– Pusztai Ferenc emberközelsége, a tenni akarása és a szenvedései tették őt azzá ami. Nem iskolában tanulta a formák alakítását, benne fogant és belőle születik mindez. Egy örvénylő rozettával tudnám jellemezni az életét, amely a szépségével, a harmóniájával és a zaklatottságával teljes. A látásmódja – amely kevesek számára adatik meg – egy isteni ajándék, hiszen a pusztulásban meglátja az újjászületést és keze munkája által ezt ábrázolja alkotásain. A születés, a pusztulás és az újjászületés hármasán vezet végig aktuális tárlata, amely azt is bebizonyítja, hogy van élet az élet után. Az életigenlés központi szerepet kap, akár a gitárra vagy a gramofonra nézünk. Megmutatja, hogy az anyag elpusztult, vége van, nincs és mégis teremt belőle egy egészen új életet izgalmas formában: egy groteszk vaddisznót, egy lófejet, egy madarat, egy részeg kacsát, amelyek teljes összhangban vannak az alkotó lelkivilágával és életével. Olyan fajta önazonosságot mutat meg nekünk, amit csak a nagyon bátor emberek mernek felvállalni – hangzott el Sztancsik József beszédében.

A tárlat február 23-ig látogatható a galéria nyitvatartási idejében.

Sümegi Tamás fotói