Immáron tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre a Legbátrabb Város Emléktúra Magyarnándor és Balassagyarmat között.

Hozzávetőlegesen a Magyarnándor-Balassagyarmat útvonalon haladhattak a csehkiverő honvédek és azok a polgárok, akik csatlakoztak hozzájuk, hogy együtt mentsék meg szülőföldjüket. Ezzel a túrával rájuk emlékezhetünk és arra a heroikus tettükre, mellyel örök példát mutattak az utókor számára hazaszeretetből.

A XIII. Legbátrabb Város Emléktúra gyülekezője január 28-án, szombaton 8:30 órakor lesz a helyi vasútállomáson. Itt koszorúzással egybekötött megemlékezés veszi kezdetét, a vasútállomás menti harcokban hősi halált halt balassagyarmati vasutasok előtt tiszteleghetünk. Ezt követően a résztvevőket különbuszok szállítják a túra indulópontjára, a magyarnándori vasútállomásra.

A túra mintegy 20 kilométeres távot foglal magába. Az eddigi hagyományokhoz híven nevezési díjat nem kérnek a résztvevőktől, viszont a megemelkedett üzemanyagárak miatt a különbuszra Balassagyarmatról Magyarnándorig 700 Ft útiköltséggel kell számolnia a megjelenőknek, melynek rendezése a felszálláskor esedékes. Amennyiben valaki a túrán nem tud részt venni, de megemlékezne őseinkről, akkor csatlakozhat Balassagyarmaton, az I. világháborús katonai temetőnél, ahová 15:00-15:30 a várható érkezés.

A túrán mindenki saját felelősségére indul!