A Legbátrabb Városba érkezett az az országjáró buszos vándorkiállítás, amely Petőfi Sándor életművét mutatja be születésének 200. évfordulója alkalmából.

Balassagyarmaton a Madách Imre utcában, a Vármegyeháza és a Városháza közötti parkolórészben foglalt helyet az a különleges országjáró mozgókiállítás, amelyet a Petőfi Irodalmi Múzeum indított útjára még tavaly szeptemberben a költőóriás születésének bicentenáruma apropójából.

Az utazókiállítás kiemelt célja, hogy hazánkban, valamint határainkon túl minél több honfitársunkhoz élményszerűen juttassa el a forradalmár, költő életművét és bemutassa életútját. Az “Átröpülök hosszában hazámon” címet viselő tárlat a haladás, sebesség, út, utazás fogalmaiból indul ki, és az aktuális kutatásokra alapozva, egyedi megközelítésből tárja fel a Nemzeti dal szerzőjének személyiségét, munkásságának ismert darabjait. A néhány négyzetméteres buszban múzeumpedagógusok segítségével lelhetünk rá Petőfi gazdag szellemi örökségére. A kiállítás gerincét tíz kiemelt gyűjteményi darab alkotja, mely a képzeletbeli utazás egy-egy állomását jelzi. A relikviákat őrző közlekedési eszközben eltöltött pillanatok élményszerűségét az adja meg, hogy a változatos módon elrejtett tartalmak önálló felfedezésre, kutatásra ösztönzik a látogatót, több érzékszervet is bevonva a tapasztalatszerzésbe.

A busz belső terének adottsága miatt harmonikaszerűen elrendezett falak számos érdekességet rejtenek. Többek között a költő életének legfontosabb állomásait felölelő versekkel, idézetekkel, kéziratokkal, művészeti alkotásokkal és irodalomtörténeti érdekességekkel is találkozhatnak a látogató iskolás csoportok és a vendégek.
Az ingyenes látogatható kiállítás január 27-én, pénteken 9 órától 17 óráig, míg január 28-án szombaton 10 órától 18 óráig fogadja az érdeklődőket városunk szívében. 

Fotó: PIM