Az ügyészség vádat emelt egy 43 éves férfi ellen, aki hamis történetet kitalálva jutott be egy idős salgótarjáni férfi lakásába és jelentős összeget csalt ki tőle.

A vád szerint a férfi 2022. május 16. napján azzal az ürüggyel jutott be a 87 éves salgótarjáni férfi lakásába, hogy az önkormányzat dolgozója, és ágyneműt hozott neki. Azt állította, hogy az ágynemű értéke 400.000 Ft, azonban jelentős engedményt ad az árából.

Amikor a házigazda közölte vele, hogy nincs ennyi pénze, a vádlott 60.000 Ft-tól 160.000 Ft-ig terjedő előleget kért tőle. A tévedésbe ejtett idős úr elővette a pénztárcáját, és a benne lévő készpénz egy részét, valamint a 200.000 Ft értékű 14 karátos arany pecsétgyűrűjét is odaadta az „árusnak”.

Ezt követően a sértett az egyik szobából további 60.000 Ft-ot vett elő és adott át a szélhámos részére, aki ezt is kevesellve arra kérte a sértettet, hogy keressen még pénzt vagy aranyékszereket. Miután a sértett ennek nem tudott eleget tenni, a vádlott a lakásból való távozása előtt a pénztárcájában lévő majdnem összes készpénzt elkérte, abban mindössze 1.000 Ft maradt.

A valójában mindössze 10.000 forint értékű ágyneműt a csaló a sértettnél hagyta azzal, hogy nyugdíjfizetéskor eljön a maradék pénzért.

A vádlott 258.000 Ft kárt okozott a sértettnek, ezért a vádhatóság a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat ellene.

Mivel a férfi egy korábban ugyancsak csalás miatt kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el cselekményét, a Salgótarjáni Járási Ügyészség letöltendő börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását, vagyonelkobzást és korábbi büntetése letöltésének elrendelését indítványozta vádiratában.

A vádlottnak bűnössége esetén a bűnügyi költséget és az idős férfi által bejelentett polgári igényt is meg kell fizetnie.

Az ügyben a Salgótarjáni Járásbíróság dönt.