Három napos rendezvénysorozattal emlékeztünk meg a 104 évvel ezelőtt történt csehkiverés eseményeiről városunkban. A gazdag ünnepségsorozat részeként a hagyományokhoz hűen átadták a Díszpolgári címet és a Pro Urbe díjakat.

1919. január 29-én balassagyarmati polgárok, vasutasok, katonák kiálltak magyarságukért a megszálló erőkkel szemben és nem féltek áldozatot hozni hazánkért. Így lett Balassagyarmat a Legbátrabb Város és így állhat ma büszke bástyaként Magyarország határán, Palócország közepén.
A 104 éves hősi események tiszteletére már a pénteki napon kezdetét vette a városi programsorozat a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ szervezésében. Többek között nyereményjátékkal egybekötött várostörténeti kvízen mérhették össze tudásukat a jelentkezők, akik a tíz éves Smokin’ Sofa Trio koncertjén szórakozhattak.

Szombaton kora reggel a hősök nyomába léptek a 13. Legbátrabb Város Emléktúra résztvevői, akik a Magyarnándor-Balassagyarmat útvonalon azt a 20 kilométeres távot teljesítették, amin egykoron a csehkiverő honvédek és a hozzájuk csatlakozó polgárok haladtak végig, hogy együtt mentsék szülőföldjüket. A túra után az emlékezők leróhatták a tiszteletüket az 1919-es hősök és polgári áldozatok sírjánál.

A hősökre nem csak emléktúrával emlékeztek. A szokásos módon immáron 5. alkalommal szervezték meg a Palóc Rozmárok a Bátrak Úszását a Nyírjesi tavaknál, ahol fiatalok, idősek, hölgyek, urak, magyarok és szlovákok sem riadtak vissza a hideg fürdőtől, elszántan mártóztak meg a nagytó mindössze 6 fokos habjaiban. A szombat délután a város szívében folytatódott katonás programokkal, toborzással, élőképes diorámával, kackiás verklissel és első világháborús kiállítással.

A korabeli nap folytatásában Matúz Gábor A legbátrabb város című dokumentum-játékfilmjét is levetítették a Jánossy Képtárban, majd a Palóc Múzeum munkatársa, Fábri Gábor geográfus vezetésével várostörténeti séta indult. Végezetül Für Anikó és Hrutka Róbert lélekfrissítő zenés-irodalmi estet varázsolt a művelődési házba.

A vasárnapi emléknap a hősi halottak tiszteletére koszorúzással kezdődött a katonatemetőben, ahol Molnár Ambrus református lelkész emlékezett meg az 1919-es hősök sírjánál. Majd az elhunyt vasutasok emlékére koszorúkat helyeztek el az állomás emlékfalánál. Itt múltidéző műsort adott a Gyarmati Színkör, valamint közreműködött a Kelet-Nyugati Alkotóműhely és a 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző Kulturális Egyesület.

Délután a Városháza dísztermébe invitálták az érdeklődőket Orosz Örs szlovákiai magyar politikus, geográfus, jogvédő aktivista, értékmentő könyvének bemutatójára. A Szoborsorsaink című 500 oldalas kötet két évtized kutatómunkájának eredményeként látott napvilágot, amely a Felvidék történelmi magyar emlékműveinek és szobrainak felkutatását, renoválást, megörökítését dokumentálja.

Az előadás után az ünnepi megemlékezésre került sor Párkányi Raab Péter főtéri szobránál, amelyet a Kelet-Nyugati Alkotóműhely korhű előadása előzött meg. Itt Csach Gábor polgármester mondott ünnepi beszédet, majd az emlékezők átvonultak a szomszédos Városházához, ahol a harcokban elesett hősöknek örök emléket állító táblánál helyezték el az emlékezés virágait. A műsorban közreműködött a Balassagyarmati Dalegylet Ember Csaba vezénylésével, a 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző Kulturális Egyesület, a Gyarmati Színkör és a Kelet-Nyugati Alkotóműhely.

Az ünnepség a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ kamaratermében folytatódott. Elsőként dr. Szakács Zoltán, a Civitas Fortissima Kör elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően Ember Csaba, a Balassagyarmati Dalegylet vezetője osztotta meg ünnepi gondolatait az idén jubiláló, 160 éves dalegyletről, majd Csach Gábor, polgármester megnyitotta a városi önkormányzat képviselő-testületének ünnepi ülését, amelynek keretében átadták a városi kitüntetéseket.

Idén Pro Urbe-díjban részesült dr. Bacskó József egykori iskolaigazgató, ex-alpolgármester és önkormányzati képviselő, dr. Czelenk Ferenc sebész főorvos és Lukács József mentőtiszt.
A Díszpolgári címet a decemberben tragikus hirtelenséggel elhunyt dr. Andor Csaba Madách-kutató részére ítélte oda a testület. A díjat özvegye, Nagy Anna vette át.

A kitüntetéseket Csach Gábor polgármester és Huszár Péter alpolgármester adta át az arra érdemeseknek.
A rendezvény rendhagyó módon, a Hamburgi menyasszony című operett leghíresebb dalával zárult, amelyet Kósa Bernadett, Kósa József előadásában és a Balassagyarmati Dalegylet közreműködésével élvezhettek a vendégek.

Zábrádi Dorottya

Sümegi Tamás fotói