A 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándornak állít emléket Földi Péter Kossuth-díjas festőművész aktuális kiállítási anyaga az Artéria Galériában.

Különleges alkotásokkal érkezett Balassagyarmatra Földi Péter Kossuth-díjas festőművész a Legbátrabb Város ünnepségsorozat idején.

A nagyrészt állatmotívumokból felépített képzőművészeti alkotásokat az idén 200. születésnapját ünneplő Petőfi Sándor tiszteletére álmodta meg a Nemzet Művésze és hozta el a balassagyarmati műkedvelők örömére.

Fricska Éva, az Artéria Galéria és klub tulajdonosa elmondta, hogy a kiállító művészt a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódva Lackfi János József Attila-díjas kortárs költő kereste meg azzal a felvetéssel, hogy az ikonikus Petőfi-műhöz, az Anyám tyúkjához különböző változatok írna, és mi lenne, ha Földi Péter készítene hozzájuk illusztrációkat. Így született meg ez a tárlat, amely a vers 23 változatának szereplőit – tyúkokat, kutyát, anyukát, csirkét – eleveníti meg a falakon kihelyezett képeken. Az állati motívumokat olyan precízséggel vitte papírra az alkotó, hogy tekinteteikben az emberi jellemvonások, hangulatok, gondolatok is fellelhetőek, melyek azonnali érzéseket váltanak ki a szemlélőből.

A kiállítást Csernák Edit, Horváth Endre-díjas festőművész, Földi Péter egykori tanítványa ajánlotta a nagy létszámú publikum figyelmébe.
A megnyitón közreműködött Takács Lilla énekművész és Sinágel József versmondó.
A kiállítás március 11-ig látogatható a Teleki utcában található Artéria galéria és klub nyitvatartási idejében.

Sümegi Tamás fotói