A Vármegyei Madách-ünnepség keretében nyílt meg az íróóriás életét és munkásságát felölelő komplex kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeumában.

A magyar irodalom és drámaköltészet kiemelkedő alakjának állít emléket a “Madách 200 Nógrádból a halhatatlanságba” című tárlat, amelyet Madách Imre születésének bicentenáriuma alkalmából hívtak életre a Palóc Múzeumban a nagy vármegyei ünnepség részeként.

Az interaktív elemekkel gazdagított új kiállítás megmutatja Madách irodalmi, közéleti és politikai szerepvállalását, illetve a megnyitón olyan kortárs művekkel reflektáltak személyére, amely még inkább magaslatokba emelte életművét.

Dr. Lengyel Ágnes, a Palóc Múzeum igazgatója ünnepi beszédében kiemelte, hogy a második emeleten berendezett különleges emlékkiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum társrendezésével és sokrétű támogatásával valósult meg, amelynek középpontjába Madách Imre eredeti alkotásait, használati tárgyait, leveleit és családi emlékeit helyezték.
– Balassagyarmat városa büszke lehet arra, hogy a magyar és a világirodalom üstökös csillagának, Madách Imrének az élete és pályafutása szorosan a városhoz kötődik – emelte ki az igazgató.

A múzeum mindig is igyekezett Madách relikviáit összegyűjteni, szellemiségét megidézni és fenntartani. A fennmaradt tárgyak a múzeum Madách-emlékszobájában voltak láthatóak 1989-ig. Itt őrizték bölcsőjét, amelyben 200 évvel ezelőtt Alsósztregován ringatták a magyar irodalom jeles alkotóját. Továbbá a hintaszéke, Fráter Erzsébetről festett portréja, kéziratai, műveinek különböző kiadásai is megtalálhatóak a magas színvonalú, számos újdonság erejével ható kiállítási anyagban.
Az irodalomtörténeti időszaki kiállítás falain a Madách családfa mellett rengeteg érdekességgel találhatja magát szemben a látogató. Többek között helyi alkotóinkat, Réti Zoltánt és Farkas Andrást is inspirálta a drámairodalom legemblematikusabb alkotása, Az ember tragédiája, így az ő alkotásaik is helyet kaptak a tárlaton. Továbbá Jankovics Marcell Kossuth-díjas grafikus Az ember tragédiájához készített illusztrációi is kiemelt helyet foglalnak el.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója megnyitó beszédében elmondta, hogy Madách Imre ma nem lenne ott a legnagyobbjaink és a magyar irodalomtörténet állócsillagai között, ha nincs Az ember tragédiája.
– Az 1862-ben kiadott drámát Goethe Faustjával és Dante Isteni színjátékával együtt emlegetik a világ vezető egyetemein és nem túlzás azt állítani, hogy Az ember tragédiája valóban az egyetemes irodalomtörténet legnagyobb művei között szerepel – hangsúlyozta a múzeumi főigazgató.

A MNM Palóc Múzeumának új tárlata április 1-ig szombati és vasárnapi napokon 9-16 óra között, azt követően december 31-ig a szokásos nyitvatartási időben látogatható.

(zábrádi)