Tavaly decemberben a vendégek száma 28, a vendégéjszakáké 22 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a KSH adataiból.

Tavaly decemberben a kereskedelmi szálláshelyeken – szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken – 725 ezer vendég 1,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 28, a vendégéjszakáké 22 százalékkal emelkedett 2021 decemberéhez viszonyítva.
Az előző évhez képest a kereskedelmi szálláshelyeken mintegy 45 százalékkal több, összesen 26 millió vendégéjszakát regisztráltak.

A belföldi vendégek 18, a külföldiek 106 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el, mint az előző évben. Az összes vendégéjszaka 52 százalékát külföldi vendégek töltötték el – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A vendégek száma 373 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 830 ezer volt. Utóbbiak 77 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 7,7 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A forgalom a panziókban 4,2 százalékkal csökkent, a közösségi szálláshelyeken 6,2 százalékkal emelkedett a 2021. decemberihez viszonyítva.

A két legnépszerűbb turisztikai régióban, a Budapest–Közép-Duna-vidéken és a Balatonon a belföldivendég-éjszakák 23, illetve 21 százalékát regisztrálták.

A külföldi vendégek száma 52, a vendégéjszakáké 44 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A szálláshelyekre érkezett 352 ezer vendég összesen 908 ezer vendégéjszakát töltött el. Ezek 84 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 44 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. 

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 69 százalékkal nőtt, és 464 milliárd forintot tett ki. Az összes bruttó árbevétel 43 milliárd forintot tett ki, amely folyó áron 58 százalékkal magasabb volt az előző évinél.

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken négy százalékkal többet, 2,1 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.