Az optimista látja a fényt az alagút végén, a pesszimista csak a sötétséget látja, a realista az érkező vonatot is. Én a realista optimisták közé sorolom magamat – többek között erről beszélt a Polgárok Balassagyarmatért és a Palócságért Alapítvány szokásos évértékelőjén Balla Mihály (FIDESZ-KDNP), térségünk országgyűlési képviselője a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban.


Közel két évtizedes hagyomány, hogy év elején a Polgárok Balassagyarmatért és a Palócságért Alapítvány meghívja térségünk honatyáját, hogy értékelje a magunk mögött hagyott esztendőt. Ezúttal is dr. Ádám György elnök köszöntötte a megjelent vendégeket.

Balla Mihály felidézte a koronavírus okozta gazdasági nehézségek utáni talpra állást, a nyugat-nógrádi eredményeket, majd rátért a szomszédunkban zajló háborúra, a térségi összefogásra.
– 2022 az elmúlt évtizedek, sőt a rendszerváltozás óta eltelt időszak legnehezebb éve volt – mondta a képviselő –, hiszen alig erősödtünk vissza a COVID-járvány okozta bajokból, a háború és az azt követő a gazdasági és energetikai szempontból elhibázott Brüsszeli szankciók az év második felében jelentős mértékben megnehezítették a mindennapi életünket. Megemelkedtek az energiaárak, üzemanyagárak, az alapanyagárak, megdrágult a termékek előállítási költsége, ami óriási terhet rótt Magyarországra és Európára egyaránt. Megindult a háborús infláció, hiszen sok alapanyag és nyersanyag, alkatrész a háború és a szankciók miatt nem juthatott el Európába, és hazánkba. Az önkormányzataink, a vállalkozások és a háztartások életében egyre nehezebb feladat lett a robbanásszerűen megemelkedett energiaköltségek fizetése. Arról se feledkezzünk meg, hogy az elmúlt nyári aszály mekkora bajokat okozott a mezőgazdaságban. Jött a baj csőstül 2022 második felében.

Mindezek közben hazánknak és a kormánynak folyamatosan küzdenie kellett és küzdeni kell a Brüsszeli kettős mércével szemben. Miközben jogállamisági ügyekre hivatkozva nehezítik a nekünk járó pénzügyi támogatások folyósítását, aközben az európai parlamentben soha nem látott korrupciós botrány miatt áll a bál, sorra buknak meg baloldali képviselők és vezető tisztségviselők.

A háború és az általa okozott súlyos következmények árnyékában szerencsére lehet sikerekről beszámolni.

– 2022 végére sikerült elérnünk, hogy Nyugat-Nógrádban az önkormányzati intézményeinket 85%-ban megújíthattuk. Volt, ahol új bölcsődét, volt, ahol szinte új iskolát, vagy óvodát tudtunk építeni, de több településen fel tudtuk újítani a közösségi intézményeinket. Szinte naponta tudtunk átadni fejlesztéseket. 2022-ben az 5 ezer fő alatti településeink kiemelkedően jól szerepeltek a Magyar Falu program pályázatain, hasonlóan az elmúlt évekhez. A 82 jogosult településünknek 123 sikeres pályázata volt több mint 1,5 milliárd Ft értékben. Ebből a kormányzati forrásból az önkormányzataink közösségi épületeket, szolgálati lakásokat, játszótereket, temetőket, belterületi utakat, járdákat tudnak megújítani, és falugondnoki szolgálatot fejleszteni. A programnak köszönhetően, a helyi egyházi közösségeink is ingatlanokat tudnak felújítani, és a közösségi programok szervezésének támogatásával növelni a településeink megtartó erejét. Külön kiemelném a belterületi utakat, hiszen 20 falunk tud utakat felújítani a következő időszakban,összesen 488 millió forint értékben, és az önkormányzati épületek felújítását megvalósítani 17 településünkön 223 Millió forint értékben, beleértve szolgálati lakásokat is. Ezek a pályázatok továbbra is azt a célt szolgálják, hogy növeljük falvaink közösségmegtartó erejét – hangsúlyozta a honatya.

Balassagyarmat, mint térségi és régiós központ, 7,5 Mrd Ft önálló kerettel rendelkezik, amelyben helyi terület fejlesztési koncepció alapján tud támogatásokhoz jutni. Már szinte közhely, hogy a város az elmúlt években történelmi fejlődésen megy keresztül. Gazdaságilag a megye központi települése.

– A gondok ellenére jelentős beruházásokon van túl a város, hiszen elkészült a Munkásszálló, a Busz-pályaudvar mögötti Honvédelmi Sportközpont, a Nádor úti új Sportcsarnok és Nógrád megye legkorszerűbb rekortán atlétikai pályája is. Műfüves sportpályák épültek, elkészült a Tekergő kresz-park, folytatódott a közvilágítás korszerűsítése is. A közösségfejlesztő pályázataiknak köszönhetően talán sosem látott civil és kulturális pezsgés volt a városban, koncertekkel, fesztiválokkal. A város és környéke dinamikusan fejlődik, ezt erősíti a Takarékbank idei járási életminőség kutatása is. Eszerint a Balassagyarmati az ország 174 járása közül a 28. legélhetőbb Magyarországon. Érezhető ez a hétköznapokban is, hiszen új befektetők jöttek a városba, üzletet nyitott a Lipót pékség, építkezik az ALDI és megújul a Törvényszék épülete is. Elindulhat az Ipari Parkfejlesztésének második üteme a volt BSE-pálya környékén, megkezdődhet a város biomassza távfűtésének kiépítése is – sorolta Balla Mihály.

Mi várható az idei évben?

– A kormánnyal közösen a lehető legfelelősségteljesebb és legjobb döntéseket kell meghoznunk annak érdekében, hogy enyhítsük a jelenlegi gazdasági válság káros hatásait. Nógrád megyét, főként Nyugat-Nógrádot tekintve, szeretném elérni, hogy az itt élők a lehető legkevésbé szenvedjék meg a jelenlegi és a ránk váró válságos időszakot. Fontos, hogy az válság okozta nehézségek közben is a kormány elkötelezett abban, hogy a családtámogatási programokat fenntartja – 13. havi nyugdíj, nyugdíjemelés, gyermekek után járó adókedvezmény, babaváró hitel, rezsitámogatás, Csok, fiatal házasok adókedvezménye- sőt bővítette az adókedvezményezetti kört, hiszen a 25 év alattiak után az SZJA mentességét kiterjesztette a 30 év alatti várandós és gyermeket nevelő anyukákra, azaz nekik nem kell személyi adót fizetniük január 1-jétől – emlékeztetett a képviselő.

A következő időszak sem lesz könnyebb, ugyanis a következő hónapokban sajnos nem számolhatunk azzal, hogy az Ukrajnában zajló háború véget ér, emiatt a gazdasági és az energia szférában a nehézségek megmaradnak.

– Egy régi bölcsesség szerint: „Az optimista látja a fényt az alagút végén, a pesszimista csak a sötétséget látja, a realista az érkező vonatot is.” Én a realista optimisták közé sorolom magamat. A gazdasági és fejlesztési lehetőségek mellett én a közösségeink összefogásában látom az erőnket. Válsághelyzetek idején – legyen járvány, árvíz az Ipolyon, menekültek segítése -, megtapasztaltam, hogy össze tudunk fogni, és segíteni egymást. A közösségeink nagy összetartó erővel rendelkeznek és bízom benne, hogy ezt a jövőben is így fog maradni. Mert szükség lesz erre az erőre a 2023-as évben is! Isten éltessen mindnyájunkat! Hajrá Nyugat-Nógrád! Hajrá Balassagyarmat! – zárta évértékelőjét Balla Mihály, térségünk országgyűlési képviselője.

(szilágyi)
Fotó: Sümegi Tamás