Az internet használata a mindennapi tevékenységünk részévé vált, hiszen az általa kínált számos lehetőség megkönnyíti, gyorsítja és színesíti életünket  – ám egyre nagyobbak a veszélyek is.

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság, valamint a rendőrkapitányságok bűnmegelőzési szakemberei idén is csatlakoztak a Biztonságos Internet Naphoz, amelyhez kapcsolódóan prevenciós programokat és élménypedagógiai tanórákat tartottak a hét folyamán a vármegye alap- és középfokú oktatási intézményeiben. A “Safer Internet Day”-t, vagyis a Biztonságos Internet Napját világszerte február második keddjén rendezik meg. A program célja, hogy felhívja a figyelmet az online technológiák tudatosabb és biztonságosabb használatára. Ahhoz, hogy ne váljunk internetes megtévesztés áldozatává, a virtuális tér számos előnye mellett tisztában kell lennünk rejtett kockázataival is.

Az internetes csalások megelőzése érdekében kérjük, fogadják meg a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság tanácsait:

Soha ne adjon meg jelszót, PIN kódot e-mailben küldött kérésre!
Felhasználói nevet és jelszót csak tanúsítvánnyal rendelkező – https előtaggal ellátott – oldalon adjon meg!
Csak ismerős feladó által küldött e-mail mellékletét nyissa meg!
Ne adja meg senkinek felhasználói nevét és jelszavát!
Közöségi oldalon ne legyen nyilvános a profilja, a személyes adatait, a megosztott tartalmakat csak az ismerősei láthassák!
Gondoljuk át, mit osztunk meg a közösségi oldalakon! Ami egyszer felkerül (kép, poszt, vélemény), az teljesen sohasem törölhető onnan.
Webáruházban történő vásárlás esetén mindig legyen körültekintő: Ha lehet, utánvéttel fizessen. Nézze meg, milyen értékelést kapott a webshop.
Kezeljük óvatosan azokat, akik a világhálón veszik fel velünk a kapcsolatot! Nem tudhatjuk biztosan, ki van valójában a profil mögött!
Hívjuk fel idősebb hozzátartozóink figyelmét az online tér veszélyeire, a telefonon, e-mailben vagy sms-ben érkező adathalász hívásokra, üzenetekre és az ilyen weboldalakra, valamint az online csalókra. Segítsünk nekik biztonságossá tenni az okoseszközök használatát.

Ne feledjük: az internet virtuális tér, de a következmények valósak!

Bűncselekmény esetén azonnal tegyen bejelentést a legközelebbi rendőrkapitányságon, vagy az ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számon!