Negyed évszázad után eladta közkedvelt éttermét Sinágel József: egy üzlet, amellyel mindenki jól jár, de legfőképpen a Kedves Vendég.

Nem kevesebb, mint 41 esztendeje tevékenykedik a vendéglátásban Sinégel József Sini, akit aligha szükségeltetik bárkinek is bemutatni az Ipoly partján. Hosszú évek németországi tapasztalatszerzése után tért vissza a kilencvenes években Balassagyarmatra, hogy megvalósítsa álmait. Először a szügyi úti Doki Vendéglőt nyitotta meg, hogy röpke hónapok alatt a város és környék legnépszerűbb helyeként fogadja a vendégeket, nem csupán hazai ízeivel, hanem elsősorban a bérlemény főnökének “régimódi” vendéglős hozzáállásával. 

A Nagy Álom 1998-ban valósult meg, mikor a város szívében megnyithatta saját éttermét, a prágai és irodalmi rajongása miatt Svejkre keresztelt vendéglátóhelyet. A diadal itt is villámlépteken érkezett, a kiváló konyha és a ritka szívélyes vendéglátás a kör közepébe talált. A vendéglő néhány év alatt kultikus hellyé vált, aki nem foglalt asztalt, aligha jutott be. A siker nem kényelmesítette el a tulajdonost, különtermekkel és korszerűsítésekkel fejlesztette vállalkozását.

Negyed évszázad nagy idő, még az olyan ember életében is, akinek valóban a vendéglátás az élete. Nem csoda hát, hogy úgy döntött Sinágel, eladja éttermét.

– Egy nagyon szimpatikus felvidéki házaspár megvásárolta a Svejket, az üzletet már tavaly év végén megkötöttük, ám hivatalossá csak az elmúlt hetekben tettük a megállapodást – mesélte Sini. – Úgy vélem, biztosított a vendéglő jövője, már csak azért is, mert az új tulajok felkértek, maradjak még fél évig és vezényeljem le az elkövetkező hónapok jelentős fejlesztéseit. Külsőleg is megújul a hely, de lesz új étlap, a személyzet viszont a régi. Örömmel teszek eleget a felkérésnek, hiszen a Svejk mindig is a szívem csücske volt és marad. Azt sem titkolom, 61 évesen kissé elfáradtam, a jövőben szeretnék több időt és energiát fordítani az irodalmi, színjátszó tevékenységemre. Hiszem, hogy mindenki jól jár, de legfőképpen a Kedves Vendég.

(szilágyi)