A Pásztói Járási Ügyészség indítványa alapján a nyomozási bíró elrendelte egy 31 éves portugál állampolgár letartóztatását, aki 10 szír személyt kísérelt meg átjuttatni a magyar-szlovák határon.

A Svájcban élő portugál férfi február 4-én egy svéd rendszámú személygépkocsi utasterében nyolc, míg a csomagtartóban két, magukat szírnek valló személyt szállított a 21. számú főúton Szlovákia irányába, céljuk az államhatár illegális átlépése, és a Nyugat-Európába jutás volt.

A gépkocsit Nógrád vármegyében rendőrök vonták ellenőrzés alá, a szállított személyeknek érvényes útiokmányuk nem volt, magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni.

A férfi terhére a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette róható, mely öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A járási ügyészség a – komoly tárgyi súlyú bűncselekményt elkövető, magyarországi tartózkodási hellyel nem rendelkező – külföldi gyanúsított jelenlétének biztosítása céljából tett indítványt a férfi letartóztatására, melyet a Balassagyarmati Járásbíróság nyomozási bírája egy hónapra el is rendelt.