A nőket érintő, halálos végkimenetelő kór, a méhnyakrák megelőzésére hívták fel a figyelmet a Mályvavirág Alapítvány szakemberei a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikumában. A program központi elemeként a tanulók gyöngy karkötőket fűztek, amely a HPV elleni védekezést és a megelőzést hivatott szimbolizálni.

Figyelemfelhívó interaktív előadásokkal érkeztek Balassagyarmatra a Salgótarjáni Mályvavirág Pont munkatársai az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét keretén belül. Látogatásukat harmadik alkalommal tették az egészségügyi profillal rendelkező balassagyarmati tanintézményben, ahol kedd délelőtt a méhnyakrák szűrés fontosságát hangsúlyozták a diákok körében. Az ismeretterjesztő szakmai délelőtt nagy érdeklődés mellett, közel 100 tanuló részvételével zajlott, akik a halálos kór és az azt okozó Human Papilloma vírusról (HPV) kaphattak részletes információkat.

A rendhagyó eseményt a házigazda intézmény vezetője nyitotta meg gondolataival.
– A program egy olyan nemes ügyet szolgál, amelyről évről évre jobb többet tudnunk, a témában fontos mindig naprakésznek lennünk illetve az sem mellékes, hogy szakemberek segítségét kérjük a probléma megelőzése érdekében – hangsúlyozta Szrenka Anikó, aki a projekt megvalósításáért köszönetét fejezte ki Kalóz Erika szakmai igazgatóhelyettesnek, hiszen az ő ismeretsége kapcsán sikerült kapcsolatba lépniük a Salgótarjáni Mályvavirág Ponttal.

Ezt követően Kreicsi Mária, a Salgótarjáni Mályvavirág Pont vezetője bemutatta az alapítvány tevékenységét és rávilágított a halálos kór legfontosabb tudnivalóira és a prevencióra.
– Egy fiatal anyuka vezetésével 2013-ban létesült a Mályvavirág Alapítvány, amely hazánkban 2014 óta a szervezi meg az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét rendezvényeit, így ennek a programnak köszönhetően lehetünk ismét Balassagyarmaton – kezdte a vezető. Hangsúlyozta: – A kampány lányege, hogy felhívjuk a figyelmet egy olyan betegségre, amiben ma egyetlen egy nőnek sem volna szabad meghalnia! Sajnálatos módon annak ellenére, hogy tudjuk a rosszindulatú betegség okát jelenleg Magyarországon minden nap elveszítünk egy nőt. A vírus ellen védőoltással védekezhetünk, illetve jól működő szűrővizsgálatok is rendelkezésünkre állnak. A lényeg, hogy rendszeresen járjunk szűrésre, hogy még időben felfedezzék az esetleges elváltozást. A megoldás a mi kezünkben van!

A Nobel-díjas biokémikusról elnevezett intézmény tanulói a közös gyöngyfűzés és hasznos információszerzés mellett megtekinthették a HPV és méhnyakrák című kisfilmet, illetve kötetlen beszélgetés keretében tabuk nélkül tehettek fel kérdéseket a témával kapcsolatban. A gyöngyökből készített karkötőket egy-egy kórház nőgyógyászati osztályára juttatják el, hogy az ott fekvő betegek érezzék, nincsenek egyedül.
A programban közreműködött Katkó Orsolya a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának járványügyi osztályvezetője, a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének vezetősége és tagjai.
A rendezvényt megtisztelte jelenlétével az Erasmus+ program keretében egyenesen Olaszországból érkezett vendégoktató is.

(zábrádi)