A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 32 éves Nógrád vármegyei férfival szemben, akit háromszor is eltiltottak a járművezetéstől, mégis újra vezetett.

A vádirat szerint a férfit a Salgótarjáni Járásbíróság már három bűncselekmény – ittas járművezetés, valamint két járművezetés az eltiltás hatálya alatt – miatt is járművezetéstől eltiltásra ítélte, a tilalom ellenére 2022 októberében Balassagyarmat lakott területén újra járművet vezetett.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a büntetett előéletű férfival szemben járművezetéstől eltiltás vétsége miatt nyújtott be vádiratot, melyben börtönbüntetés, újabb közúti járművezetéstől és közügyektől eltiltás kiszabására, valamint arra tett indítványt, hogy a korábban vele szemben kiszabott két felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását is rendelje el a bíróság.

Az ügyészség mértékes indítványa a vádlottal szemben 1 év börtön, 2 év közügyektől eltiltás és 6 év járművezetéstől eltiltás. A mértékes indítvány egy eljárást gyorsító és egyszerűsítő intézmény az új büntetőeljárási törvényben. Lényege, hogy amennyiben a vádlott a bíróság előtt az előkészítő ülésen az ügyészség indítványának ismeretében beismerő nyilatkozatot tesz és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, a bíróságnak csak azt kell eldöntenie, hogy a beismerést elfogadja-e – ha igen, már az ülésen, tárgyalás megtartása, bizonyítás felvétele, a nyomozás során kihallgatott tanúk és kirendelt szakértők meghallgatása nélkül ítéletet hozhat. Ez esetben fellebbezést csak a büntetés neme és mértéke ellen lehet bejelenteni, bűnösségét később a vádlott már nem vitathatja.