Minden eddigi konstrukciónál kedvezőbb lesz a vármegyebérlet és az országbérlet május 1-jei bevezetése a közösségi közlekedésben.

Minden eddigi konstrukciónál kedvezőbb lesz a vármegyebérlet és az országbérlet május 1-jei bevezetése a közösségi közlekedésben. Ezzel az elmúlt három évtized legjelentősebb díjszabási fejlesztését hajtják végre a hazai helyközi közösségi szolgáltatók – közölte a MÁV–Volánbusz-csoport az MTI-n keresztül.

– Május 1-jével a buszra és vasútra is érvényes havi országbérletet és vármegyebérletet ajánlunk. A vármegyebérlet 9450 forintba, a havi országbérlet pedig 18 900 forintba kerül majd – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szombati országértékelő beszédében.

A MÁV–Volánbusz közleményben ismertette a részleteket: májustól az új bérletekkel teljes vármegyét, sőt akár az egész országot be lehet utazni a MÁV-Start, a Volánbusz, a MÁV–HÉV vagy a GYSEV járataival. Ezen társaságok helyközi járatait korlátlanul használhatják majd az utazók a bérleten feltüntetett területen. A vármegyebérlet és az országbérlet napi több tízezer buszon és kötöttpályás járaton teszi lehetővé az utazást egyéb jegy vagy bérlet megváltása nélkül.

Azt remélik, hogy az új tarifatermékek bevezetésével mind a közúti, mind a kötöttpályás helyközi közösségi közlekedés versenyképesebb, vonzóbb lesz, jobb minőségű kiszolgálást, több járatot, kevesebb várakozást jelent, és pozitív hatása megjelenik a belföldi turizmusban és a vendéglátásban is.

Az új bérleteket

a MÁV-Start pénztáraiban,
automatáinál és
a MÁV-appon,
a Volánbusz pénztárainál,
a buszokon és
a GYSEV pénztárainál
lehet majd megvásárolni.

Várhatóan április utolsó hetében egyes értékesítési csatornákon elővételben is megvásárolhatók lesznek.

A teljes árú, harmincnapos érvényességű vármegyebérletet 9450 forintért lehet majd megvásárolni, a szintén harmincnapos országbérlet ennek duplájába, 18 900 forintba kerül majd. A tanulóbérlet kilencvenszázalékos kedvezménnyel váltható, 945 forintért.

A teljes árú vármegyebérlet olcsóbb lesz, mint a havi Budapest-bérlet vagy mint 15 liter, átlagosan 250-300 kilométer megtételére elegendő üzemanyag, február közepén érvényes áron számolva – hangsúlyozták.

Akik az utazásaik alkalmával rendszeresen átlépik a vármegyehatárt, két vármegyebérlet áráért az ország egész területére érvényes országbérletet vásárolhatnak. Ez 2500 forinttal olcsóbb lesz, mint jelenleg harminc kilométerre érvényes bérlet. A tanulók ennél a bérletfajtánál is igénybe vehetik a 90 százalékos kedvezményt, így 1890 forintért szinte bárhová eljuthatnak az országban.

A regionális és elővárosi közlekedésben, különösen a kisebb településeken élők számára az új bérlet több közeli település elérését is segíti, de megmaradnak a jelenleg megvásárolható bérletek is.