Lévárdi Beáta zongorapedagógus népdalénekes növendékei kimagasló sikereknek örvendhettek a Balassagyarmaton megrendezésre került vármegyei népdaléneklési versenyen.

Hagyományőrzés, tehetséggondozás, tehetségnevelés, a népi kultúra, a néphagyományok megismertetése, a népdaléneklés elterjesztése, a kodályi és bartóki hagyományok ápolása, az önálló előadásmód fejlesztése és a kreativitás növelése – elsősorban ezek voltak a céljai a „Tiszán innen, Dunán túl” Országos Népdaléneklési Minősítő Versenynek.

A megmérettetés Nógrád vármegyei döntőjét a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában hívták életre nagy érdeklődés és magas fellépő létszám mellett. A rangos versenyre 10-18 éves korosztályig jelentkezhettek a diákok, köztük a házigazda intézmény növendékei is képviselték iskolájukat. Minden korosztályban szép számban léptek színpadra a szólisták, kisegyüttesek és énekegyüttesek, akiknek egy három perces szabadon választott versenyművel kellett lenyűgözniük a zsűrit, amelyet olyan kiválóságok alkottak, mint Antal Gusztávné, Franka Beáta és Mátyás Levente karnagyok. Az ítészek arany, ezüst és bronz minősítésekkel jutalmazták az énekeseket, a legjobb diákok a májusi országos döntőben is bemutathatják produkciójukat. A versenyen Lévárdi Beáta Artisjus-díjas karnagy Balassi Bálint Gimnáziumban tanuló növendékei kiváló eredménnyel szerepeltek.

Az eredmények mind magukért beszélnek. Kaba Luca szóló kategóriában “Kiemelt Arannyal” az országos döntőbe jutott. Makrai Dorottya és Suba Virág énekegyüttes kategóriában “Kiemelt Arany” minősítéssel szintén az országos döntőben szerepelhet. A 6.a osztály “Százszorszép” csapata: Lakatos Anna Lili, Kocsis Alíz, Mikula Fruzsina, Ríbár Bíborka, Pálinkás Odett kisegyüttes kategóriában “Arany” minősítést szerzett. A 6.a osztály Palóc legények csapata: Kazsimérszky Marcell, Hugyecz Zekő Sámuel, Szmolnik Balázs, Rácz Tamás énekegyüttes kategóriában “Ezüst” minősítéssel büszkélkedhet.

Fotó: Makrai Richárd