Ha belátható időn belül nem lesz béke, az egész világot brutális élelmiszerválság fenyegeti.

Az Oroszország és Ukrajna között zajló véres háború nem csak az ukrajnai színtéren okoz mérhetetlen károkat, a háború árnyéka egyre több országra rávetül – hívja fel a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Minden eddiginél nagyobb a veszélye annak, hogy a háború átterjed más országokra, ha nem kezdődnek meg a béketárgyalások Oroszország és Ukrajna között. A felek igyekeznek egyre több országot bevonni a konfliktusba és a balkáni országok mellett már nem csak Afrika érzi a hatásokat.

A háború globális élelmiszerválsággal fenyeget, a legkiszolgáltatottabb országok pedig Afrikában vannak. Viszont egy hosszan elnyúló, akár évekig tartó háború még a fejlett országokban is nagyon komoly problémákat okozhatnak – állítják brit gazdasági szakemberek. Elsősorban a gabona és a műtrágya hiánya jelent majd felmérhetetlen károkat, de mindez a legoptimálisabb esetben is hatalmas és folyamatosan drágulásokhoz fog vezetni. Nagy az esélye, hogy ismét megjelenik a hosszú évtizedek óta nem tapasztalt hiánygazdaság még Európában is.