Mézédes élményekben bővelkedett az Ipolymenti Nemzetközi Méhésztalálkozó, melyet szombaton immár huszonharmadik alkalommal rendeztek meg a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ épületében. A hatalmas érdeklődést övező program részeként termékismertetőket, szakmai előadásokat tartottak és felavatták az újdonsült mézlovagokat is.

A szlovákiai Ipolyszakálosi Ipolyvölgye Méhészszervezet és a Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesület 23. alkalommal hívta életre Nógrád vármegye legnagyobb mezőgazdasági és méhész szakmai rendezvényét, az Ipolymenti Nemzetközi Méhésztalálkozót, amelynek idén is a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ szolgált otthonául.

Szombat délelőtt az épület földszinti része pillanatok alatt megtelt élettel oly sokan voltak kíváncsiak a méhészeti eszközkiállításra és vásárra. A forgatagban többek között lehetőség nyílt a különböző mézek, méhészeti termékek kóstolójára, vásárlására, kézműves foglalkozásokra, szaktanácsadásra is. A „Mézescsupor” rajzpályázat kreatív alkotásai ezen a napon kerültek nyilvánosság elé, amelynek szintén csodájára járhattak a nézelődők. Míg a gyermekeket játszóház és sok-sok meglepetés, finomság ejtette rabul, addig a felnőttek a kamarateremben kulturális és szakmai programokat élvezhettek.

Az ünnepi műsor nyitóprodukciójaként népdalcsokrokat adtak elő Lévárdi Beáta művésztanár népdalos növendékei, Makrai Dorottya és Suba Virág, akik a „Tiszán innen, Dunán túl” Népdaléneklési Verseny országos döntőjében léphetnek majd színpadra.

A nemzetközi találkozót Diósi László, a Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesület elnöke nyitotta meg.
– Találkozónknak több közös pontja van. Az esemény előtérbe helyezi a barátságok ápolását szem előtt tartva a mézfogyasztást az egészség megőrzése érdekében. A találkozó a méhészek és a mézfogyasztók, a méhet és a mézet kedvelők között jön létre, amely felkészülést biztosít az évre, hogy hogyan tudjuk sikeresen gondozni a méheinket és a természet kincsét elnyerni tőlük, amelyet meleg szívvel nyújthatunk át embertársainknak – hangsúlyozta Diósi László. Kiemelte, hogy fontosnak tartják, ne csak Nógrádban, hanem az ország különböző helyszínein legyen téma a méz és annak fogyasztása, ezért a „Mézescsupor” rajzpályázatot a kezdetektől meghirdetik. Ebben az évben 1778 pályamű érkezett, ami azt mutatja, milyen sok óvodás és iskolás korú gyermek gondolkodott az egészségről, a mézről határon innen és túl.

Ezt követően a méhésztalálkozó társszervezőinek nevében Kovács Barnabás, az Ipolyszakálosi Ipolyvölgye Méhészszervezet elnöke köszöntötte a résztvevőket. A házigazda város nevében Csach Gábor Balassagyarmat polgármestere mondta el az alkalomhoz kapcsolódó gondolatait.

– Városi emberként és Balassagyarmat polgármestereként is büszke vagyok arra, hogy Nógrád vármegye legnagyobb agrárrendezvényének már sokadik alkalommal városunk ad otthont, ahol a felvidéki testvéreink is jelen vannak – mondta a város első embere. Kiemelte: -Jó hír, hogy az elmúlt tíz évben megháromszorozódott a magyarországi mézfogyasztás, de ezt az irányvonalat továbbra is követni kell, ezért az állampolgároknak azt javasoljuk, hogy a fehér méreg, a kristálycukor helyett válasszák a mézet édesítésként, illetve lehetőségeik szerint helyi termelőktől vásároljanak.

Csáki Balázs, a Nemzeti Agrárkamara Nógrád Vármegyei Szervezetének elnöke a köszönet, nehézségek és jövő hármas témában szólalt fel a méhész szakmát sújtó nehézségekről, a jövő kihívásairól és az összefogás erejéről.

– Mi, méhészek tudjuk, hogy mit jelent az összefogás ereje. A méhek fennmaradásának kulcsa is az összefogásban rejlik és mi, méhészek képesek vagyunk tanulni az általunk kezelt és gondozott rovaroktól. Ha összefogunk és együtt cselekszünk, akkor életben tudunk maradni! – emelte ki beszédében az elnök.

Ezután a békés vármegyei Mohácsi Klaudia, a 2022-es év mézkirálynője mutatkozott be, aki egy éven keresztül képviseli a méhésztársadalmat. Feladati közé tartozik a méz és méhészeti termékek népszerűsítése és a méhek védelmére való figyelemfelhívás.
A továbbiakban Diósi László beszámolt az egyesület változásairól. A lovagrend élén nagymesteri személyi változás történt, Szandai József nagymestert Várszögi Balázs váltotta. A Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesület elismerését és köszönetét fejezte ki a nógrádi méhészekkel megvalósult több évtizedes áldozatos munkájáért dr. Barna Róbert főorvosnak és Fekete Józsefnek, az egyesület titkárának, Nógrád vármegyei szaktanácsadójának. A köszönő-elismerő okleveleket Diósi László nyújtotta át az arra érdemeseknek.
A hivatalos ünnepi ceremóniát a Palóctáj Mézlovagrend felvonulása és az új tagok lovaggá avatása, eskütétele koronázta meg. A mézlovagrend 24 fős tagsága idén két lovaggal bővült, Fodor Csaba és ifj. Valent János személyében.

A nap hátralévő részében szakmai előadásokat tartottak, ahol terítékre kerültek a magyarországi mézlovagrendek, a Magyar Méhészeti Nemzeti Program aktualitásai és a gyakorlati atkavédelem.

(zábrádi)

Sümegi Tamás fotói