A 23. Ipolymenti Nemzetközi Méhésztalálkozót múlt hétvégén rendezték meg városunkban nagy érdeklődés mellett. A sikeresen lebonyolított programsorozat eredményességéről, a méhész szakma jelen helyzetéről, kihívásairól és a jövő feladatairól Diósi Lászlót, a Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesület elnökét kérdeztük.

Hogyan értékeli az idei összejövetelt?

Az évente visszatérően megrendezett Ipolymenti Nemzetközi Méhésztalálkozó egyesületünk jeles ünnepe és rendezvénye. Ebben az évben a kiállítók és a vásári árusok száma magasabb volt az előző, járvány időszakban rendezett találkozóinkhoz képest. 35 asztalfoglalásunk volt, ennyi árussal számoltunk, és meg is érkeztek. Az árukínálat gazdagsága méhészeti kiegészítő és a termelést segítő eszközökből jó érzéssel töltötte el a vásárolni szándékozó tagjainkat. Az árusok közül többen hosszú évek óta visszajárnak, elégedettek a forgalommal. A méhészek érdeklődése kissé alább hagyott a vásár kínálatához képest. Ennek oka a mézpiac állása, az alacsony forgalmi szintű nagybani felvásárlás.

Méhészeti előadások és számos kísérőprogram színesítette a napot…

A szakmai programok iránt komoly érdeklődést tapasztalhattunk a régió méhészei köréből. A záró előadást teltházzal hallgatták a méhésztársak a kamarateremben. Külön szívmelengető érzés számunkra a „Mézescsupor rajpályázat” sikere az 1778 benevezéssel az ország különböző régióiból és a határon túlról is. Szép alkotásokat tudott a nagyközönségnek elhelyezni a kiállító falra Zolnyánszki Zsolt. A 32 díjazott a mézkirálynőtől és udvarhölgyeitől vehette át jutalmát.

Elismeréseket adtak át és mézlovagokat is avattak a rendezvény során.

Fontos volt számunkra, hogy megköszönjük a nyugdíjba vonuló Dr. Barna Róbert főorvosnak a több évtizedes együttműködést. Az egyesületünk életében történt tisztségviselői személyi változás. Ez a közösségi színtér adott lehetőséget az értékteremtő munka méltó elismerésére. Fekete József titkárnak és Szandai József nagymesternek köszöntük meg az egyesületi eddigi tevékenységet. A lovagavatási ceremónia is a hagyományaink szerint történt szívet melengető ünnepélyességgel. Fodor Csaba és Ifj. Valent János méhésztársakat avattuk lovaggá. Közhasznú szervezetünk vállalásainak és tevékenységének elismerését jelenti Csach Gábor polgármester úr méltatása és Csáki Balázs NAK megyei elnök támogatása. Jó érzéssel nyugtáztam a napot.

Miben volt más a tavalyihoz képest a rendezvényük?

Biztosabb érzést adott az a tudat, hogy kezd újra a régi lenni arányaiban és tartalommal ez a méhésztalálkozó. A testvéri, Ipolyszakállosi szervezettől és a határon túli méhészszervezetektől most több ismerős arcot láttam. Jó volt megélni a méhészközösség összetartozását és erejét.

Milyen kihívásokkal kell szembenéznie a méhész társadalomnak napjainkban? 

A legnagyobb nehézséget a méhészeknek jelenleg a mézpiaci anomáliák jelentik. A kereskedők elsősorban a lényegesen olcsóbb, Kínából érkező, és az Ukrajnából Lengyelországon keresztül vámmentesen beszállított mézet részesítik előnyben. A magyar mézet többnyire „javító” méznek használják. Azon az áron, amennyiért Magyarországra érkezik az import méz nem lehet veszteség nélkül termelni. Az áruházak polcain lassan többségben lesznek (kevert mézként) a nem Magyarországon termelt mézek. A magyar méz jó minőségű, a mézfogyasztókat is arra bíztatjuk, keressék a termelői mézet, a hazait.

Hogyan tekint a jövőbe?

Óvatos bizakodó vagyok. Az időjárási viszontagságok erősen befolyásolják a mézhozamot, a kaptárból kivehető méz mennyiségét. Örülnék egy biztos közepes méztermésnek. Ezt a méhész nem tudja befolyásolni, mint ahogyan a méz felvásárlási árát sem. Amit tehetünk, hogy a legjobb szakmai tudással készítjük fel a méhcsaládjainkat a méhészeti évre. Az már jól érzékelhető, hogy szükség lesz a méhésztársak kitartására, türelmére, korrekt és etikus piaci magatartására. A kormány részéről segítő támogatást várunk, vagy intézkedéseket a mézpiac védelmében.

Milyen programokkal készülnek a közeljövőben?

A szervezetünk életében a hagyományaiknak megfelelő rendezvényeink megtartását tervezzük. A következő jeles esemény az „Innováció a méhészetben” országos szakmai műhely és családi nap Hugyag-Burjas pusztán augusztus utolsó hétvégéjén.

Mit vár 2023-tól?

Azt várom az idei évtől, hogy tovább erősödik a Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesület szerepvállalása a mézfogyasztás, ezzel együtt az egészség megőrzésében és a méhész-szakmai tevékenységekben, innovációt bemutató közösségi terek szervezésében „zászlóshajóként” tud példát mutatni.

Zábrádi Dorottya

Fotó: Sümegi Tamás