A Kazinczy Szép Magyar Beszéd verseny vármegyei fordulójának otthont adó Balassi Bálint Gimnáziumban a szép, helyes, kifejező magyar beszéddel lehetett elnyerni a zsűri szívét. Az országos döntőbe a versenynek helyet biztosító intézmény egyik tanulója is továbbjutott.

Péchy Blanka színművésznőnek 1960-ban tett alapítványa indította el a Kazinczyról elnevezett „Szép Magyar Beszéd” versenyt, amely az eltelt hat évtized során országos mozgalommá vált. A több mint fél évszázados verseny célja, hogy tovább mélyítse anyanyelvünk szeretetét a diákok körében. A versenyre évek óta a középfokú oktatási intézményekben tanuló diákok nevezhetnek, akiknek az országos döntőt megelőzően vármegyei illetve fővárosi fordulókon kell lenyűgözniük a zsűrit a Kazinczy-díj Alapítvány által felkért oktatási intézményekben.

A verseny Nógrád vármegyei döntője február 24-én a Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium szervezésében jöhetett létre. A résztvevő diákok szóbeli és írásbeli fordulókban mutathatták meg rátermettségüket.

A bíráló bizottság elnöke Kerekes Barnabás, a Baár-Madas Református Gimnázium Lőrincze-díjas magyar- és történelemszakos tanára, a Kazinczy-díj Alapítvány elnökhelyettese, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke, a Beszélni nehéz! mozgalom jeles képviselője, a Szóról-szóval című rádióműsor szerkesztője volt. Munkájában Duhonyi Tiborné és Tekes Rozália, a Beszélni nehéz! mozgalomban nagy múltú váci Árpád Fejedelem Általános Iskola Kazinczy-díjas magyartanárai osztoztak.

A versenyprogramok lebonyolításában Ádám Klára és Gyarmatiné Rostás Ida tanárnő valamint a gimnázium Balassi-sok nyelvművelő körének tagjai segítettek. A verseny eredményeként Kalinovszki Lúcia, a házigazda tanintézmény versenyzője, valamint a Bolyai gimnázium egy tanulója jutott tovább a győri országos döntőre, amelyet 56. alkalommal rendez meg a Kazinczy-díj Alapítvány, az Anyanyelvápolók Szövetsége, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Kazinczy Ferenc Gimnázium április 21–23. között. A döntő egy maximum 3 perc időtartamú szabadon választott 20–21. századi magyar esszé vagy értekezés felolvasásából, egy kötelező szöveg tolmácsolásából és egy „Beszélni nehéz!” jellegű feladat írásbeli megoldásából fog állni.