A Cziffra György Fesztiválon a pályájuk elején álló fiatal zenei tehetségeket, valamint a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket ismerték el. Az idei Tehetség-díjat a balassagyarmati származású Magyar Valentinnak ítélték oda.

Párizs aranykorába repítette vissza a közönséget a Cziffra Fesztivál nyitókoncertje, melyen Cziffra György második hazája, Franciaország ikonikus szerzőinek művei csendültek fel. Hollerung Gábor vezényletével, a Budafoki Dohnányi Zenekar mellett két kiváló zongoraművész lépett színpadra: a Kossuth-díjas Balázs János, valamint az olasz Sandro De Palma, aki romantikus művészi egyéniségével, sokoldalú repertoárjával Európa, Amerika és Japán színpadait is meghódította.

Az esten valódi fesztiválhangulat kerekedett irodalmi csavarral fűszerezve. Saint-Saëns Állatok farsangjának motívumai kivételes művészek tolmácsolásában alakultak zenei élménnyé, melyet Lackfi János erre az alkalomra írt, személyesen előadott, humoros verseivel színesített. Az est folyamán felcsendült Bizet friss és eleven C-dúr szimfóniája, melyet a szerző mindössze 17 évesen komponált, valamint Franck Szimfonikus variációi is, a zenekar és a szólózongora csodás összhangjában.

Az eseményen részt vett a fesztivál fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök, a fesztivál védnökei, a hazai zenei és tudományos élet vezetői, többek között Áder János volt köztársasági elnök, Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Dr. Vigh Andrea a Zeneakadémia Rektora – számolt be a színvonalas rendezvényről a Papageno.
Az eseményen a hagyományokhoz híven, ünnepélyes keretek között hetedik alkalommal adták át a fesztivál rangos díjait,  amikkel a legtehetségesebb ifjú muzsikusokat és a több évtizedes életműveket ismerték el. A Tehetség-díj évente három zeneművésznek ítélhető oda kimagasló egyéni teljesítményért, amelynek nyertesei az emlékplakett mellett pénzjutalomban is részesültek.

Idén Magyar Valentin balassagyarmati születésű zongoraművész érdemelte ki a rangos elismerést.