Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak a Legbátrabb Városban Petőfi Sándor Palóc ligetben található szobránál, ahol Csach Gábor Balassagyarmat polgármestere mondott ünnepi beszédet.

Közel kétszáz év telt el, hogy legnagyobb költőnk ledobta láncait és felébresztette nemzetét. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából a hagyományokat követve emlékező műsor vette kezdetét a hűvös március 15-i napon.

A Palóc ligetben először a Kelet-Nyugati Alkotóműhely korhű műsora idézte fel Petőfi Sándor balassagyarmati látogatását, majd a Balassagyarmati Dalegylet előadásában a forradalom és szabadságharc emlékéhez kötődő Kossuth-nóták csendültek fel. Ezt követően Csach Gábor, városunk polgármestere mondta el ünnepi beszédét.

A koszorúzáson megemlékeztek a 1848/49-es forradalom és szabadságharc kiemelkedő személyiségeiről, azokról a névtelen hősökről, akik életüket adták a magyar szabadságért és hazánkért. Az emlékezés virágait a Petőfi-szobor talapzatánál helyezték el a jelenlévők.
Az emlékező műsorban közreműködött a Balassagyarmati Dalegylet Ember Csaba karnagy vezetésével, a Kelet-Nyugati Alkotóműhely, a Kóvári Lovarda és a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ munkatársai.

A nap hátralévő részében lovashuszár bemutatót tartottak, majd a Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeumában kínálkoztak a nemzeti ünnephez kapcsolódó ingyenesen látogatható programok. A játékos kedvűek történelmi tudáspróbán eleveníthették fel az 1848/49-es eseményekhez kapcsolódó ismereteiket. Természetesen a családok és a gyerekek sem maradtak élmény nélkül. Őket délutáni kézműves foglalkozások és a Madách 200 Nógrádból a halhatatlanságba című kiállítása fogadta, amelynek keretében többet megtudhattak Madách Imre életéről és a szabadságharcban betöltött szerepéről.

(zábrádi)

Fotó: Sümegi Tamás