Új műfüves focipályát avattak péntek délután a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum sportoktatási profillal rendelkező balassagyarmati tanintézményében. Mostantól a Szent-Györgyi Albert Technikum udvarán is ideális körülmények között sportolhatnak a fiatalok.

Idén is megtartotta hagyományos diáknapját a Nobel-díjas biokémikusról elnevezett iskola, amelynek keretében pénteken egész napos kötetlen programsorozat, számos sportesemény várt a tanulókra. A rendhagyó diáknap méltó megkoronázásaként hivatalos körülmények között átadták a technikum nemrég elkészült modern, négy évszakban használható műfüves sportpályáját, amely a régóta elavult salakos pályát helyettesíti, lehetőséget biztosítva a testnevelés órák, fociedzések, sportfoglalkozások és egyéb városi sportesemények korszerű lebonyolítására. A beruházás a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) sportfejlesztési programjának részként valósult meg összesen 33 millió forintból, amely összeghez a városi önkormányzat és az iskolát fenntartó Nógrád Megyei Szakképzési Centrum 5-5 millió forint önerővel járult hozzá, a maradék 23 millió forint pályázati forrásból származik.

Az átadóünnepségen Szrenka Anikó, a házigazda intézmény igazgatója, a Talent 2019 Sportegyesület alelnöke mondott köszöntőt a projekt sikeres megvalósításáért. Visszaemlékezett a négy és fél évvel ezelőtti eseményekre, amikor az iskolaudvarban található régi salakpályán elvégezték az első méréseket. Ilyenkor született meg az ötlete arra, hogy milyen jó lenne, ha ezen a területen egy 21. századi követelményeknek megfelelő, sportolásra alkalmas pálya létesülne a diákságnak. Elmondta, hogy ekkor jött a segítségére Schuchmann Attila, az MLSZ Nógrád Megyei Igazgatóságának igazgatója és a később, 2019-ben megalakuló Talent 2019 Sportegyesület, amelynek aktív tagjaként tudtak pályázni az MLSZ TAO-programjában műfüves pálya létesítésére.

– Nagy eredmény, hogy egy olyan csúcskategóriájú műfüves pályánk van, amely az intézményben tanuló diákok sportolási lehetőségét maximálisan kielégíti, illetve tovább bővíti a különböző sportágak gyakorlását – hangsúlyozta Szrenka Anikó.

Ezután Schuchmann Attila, az MLSZ Nógrád Megyei Igazgatóságának igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.

– A 2018 óta tartó út valóban hosszú volt, viszont nagy öröm, hogy rengeteg résztvevő támogatta munkájával a projekt sikerességét – mondta az MLSZ megyei vezetője, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik valamilyen formában szerepet vállaltak a pálya megvalósulásában. Kiemelte, hogy egy nagyon magas műszaki tartalmú, 22×42 méteres, standard méretű, 924 négyzetméteres pálya készült el a Holland Pázsit Kft. kivitelezési munkáinak köszönhetően.

A nyitó eseményen többek között Balla Mihály a térség országgyűlési képviselője és Csach Gábor, a város polgármestere is tiszteletét tette.
A köszöntőket az ünnepélyes szalagátvágás követte, majd a tanárok és a diákok labdarúgó mérkőzéssel azonnal birtokukba vették az új létesítményt. A kezdőrúgást Szabó Csaba, a Dózsa György Általános Iskola igazgatója, a Talent 2019 vezetőségi tagja végezte el, míg a mérkőzést Mohácsi László, a Talent 2019 elnöke vezette.

A pálya a korábban megépült sportcsarnok, kültéri fitnesz park és konditermek mellett a negyedik olyan beruházása a tanintézménynek, amely újabb ajtókat nyit a sportok szerelmesei előtt.

(zábrádi)

Sümegi Tamás fotói