spot_img

Hiánypótló film az Árpádok felemelkedéséről

2024. jún. 22.

Az Árpádok felemelkedése című hiánypótló film az Árpád-dinasztia IX. századi felemelkedését mutatja be. A több mint három éven át, számos szakértő közreműködésével készült filmet augusztus 20-án, délután 15 órakor láthatják a nézők a Duna tévén.

Minden nép számára felemelő érzés megismerni saját eredettörténetét, nem csoda, hogy már középkori krónikásaink is fontosnak tartották a magyarság első történeteinek lejegyzését. Közös emlékezetünkben élénken élnek a mondáink, a turulmadár, a csodaszarvas mítoszai, Álmos és Árpád vezér pedig a korai magyar történelem első ismert államférfiai.
A IX-X. század történetét átfogóan bemutató ismeretterjesztő film mindezidáig mégsem készült. Ezt a több évtizedes hiányt pótolja Az Árpádok felemelkedése, amely illusztrált jelenetekkel, ismeretterjesztő módon ered Álmos, Árpád és a magyarság nyomába. A film a jól ismert regéinken túl, a korabeli források feldolgozásával jeles szakemberek közreműködésével mutatja be a magyarok korai történelmét, és a következő évszázadokat meghatározó Árpád nemzetség egyedülálló felemelkedéstörténetét is.

Álmos és Árpád vezérek páratlan államszervezési ismereteiknek köszönhetően születhetett meg már Etelközben a magyar államiság, s minden nehézség ellenére sikerrel át is tudták azt költöztetni az új hazába. De nem csupán a Kárpát-medence volt a hét vezér első számú célpontja. A dokumentumfilmben Álmos és Árpád nyomába eredtek a készítők, hogy megismerjék az ősök világát, hagyományait és azt, hogy miként is jutott el a magyar nép a Kárpát-medencébe.

Az Árpádok döntései – a nyugati világhoz való csatlakozással és a kereszténység felvételével – valójában mind a mai napig meghatározóak a magyarság számára.

Büszkék vagyunk rá, hogy neves szakemberek, hagyományőrzők és szakmai intézmények álltak a filmünk mögé. Olyan, korábban filmben még nem látott nemzeti kincsekkel forgathattunk, mint Anonymus Gesta Hungaroruma, vagy Kálti Márk Képes krónikája. A kameráink előtt a szó szoros értelmében megelevenedett a magyar történelem: első stábként készíthettünk szuperközeli felvételeket ezekről a hét-nyolcszáz éves krónikákról. Bízunk benne, hogy korábbi munkáinkhoz hasonlóan ez a filmünk is integrálódhat a magyar oktatásba – mondta Takó Sándor, a film ötletgazdája, producere.

A több mint három éven át, számos szakértő közreműködésével készült filmet augusztus 20-án, délután 15 órakor láthatják a nézők a Duna tévén.

Legújabb cikkek

Programok