spot_img

Golyán Krisztina: A kultúra választott engem

2024. jún. 16.

Az ELTE Állam-és Jogtudományi Karán, igazságügyi igazgatás szakon diplomázott, majd közművelődési szakembernek tanult. A kultúra szeretete, a művelődés iránti vágya gyermekkora óta meghatározza életét. Idestova fél éve irányítja a Mikszáth Kálmán Művelődési Központot. Innovatív ötleteinek köszönhetően a városi kulturális élet felvirágoztatásának, magasabb szintre emelésének lehetünk szemtanúi. Golyán Krisztina újdonsült intézményvezető mesél kultúrával való kapcsolatáról és jövőbeli feladatairól.

Szerencsés vagy, hogy Balassagyarmaton nőttél fel, még nagyobb szerencse, hogy a művelődési központtól karnyújtásnyira.

Ez a közelség jócskán növelte a művelődés iránti szomjamat, hiszen az intézmény mindennapos vendége voltam középiskolás koromig. Az egész életemet meghatározták a város népművelői, művészei, a helyi kultúra ikonikus alakjai. Csodáltam őket, igazán nagy hatással voltak rám. Hiszem, hogy a kultúrát nem én választottam, hanem a kultúra választott engem.

Vezetőként sokféle feladatot látsz el.

Megtisztelő a várost és a magyar kultúrát szolgálni. Küldetéstudattal élem meg. A művelődésszervezés az a terület, ahol az ember rengeteg feladatban kipróbálhatja magát. Ezen a területen nincs két egyforma munkanap. Vezetőként a legfontosabb számomra, hogy a város kulturális életét méltón képviseljem. Kihívások bőven akadnak, talán a legnehezebb, de egyben a legszebb kihívás, hogy az emberek ne idegenkedjenek a kultúrától, ne egy távoli dolognak lássák, hanem a sajátjuknak érezzék és felismerjék azokat az értékeket, melyek körülvesznek bennünket.

Szemmel láthatóan nagy fejlődésen megy keresztül a kulturális élet a városban.

Szerintem a jó szervezésnek három titka van, mely vezetőként a legtöbb munkaterületre alkalmazható. Szívből szeresd, amit csinálsz. Dolgozz profikkal. Tudj fejlődni. Valószínűleg a rendezvényeink sikerességének további titka, hogy szórakoztató módon közvetítenek magas kulturális értéket.

Az elmúlt évben számos új, saját fejlesztésű programotok volt.

Ezeket szeretnénk még jobbá tenni. A programok tekintetében a változatosságára, a minőségre, az élményközpontúságra törekszünk. Szeretnénk a szórakozás kultúráját helyben megteremteni, szeretnénk, ha minél többen látogatnák rendezvényeinket, elhatározásunk a fiatalokra még nagyobb figyelmet fordítani.

Az őszi időszakra is készültök meglepetésekkel.

Ilyenkor kicsit nehéz, mert jelentős részt szabadtérről zárt térbe kényszerülnek a rendezvények. A sikeres programjainkat szeretnénk megtartani. Már elárulhatom, hogy borséta, zenés, táncos estek és színházak biztosan lesznek.

Célotok, hogy a művelődési ház valóban a kulturális élet központja legyen.

Ennek érdekében fontos létrehozni a közösségi élet alapjait, elősegíteni a közösségek megalakulását és fennmaradását, fontos észrevennünk, hogy milyen értékekkel rendelkezünk és ebbe az irányba aktivizálni az egyéneket, elérni minél több embert. Az intézmény életét tekintve nagyon sok a tennivaló, valamelyest hátrányból indulunk, jelentős munkával jár, míg elérünk egy-egy mérföldkövet, de megéri, hiszen már elindult valami és értékeinket megtartva mennünk kell tovább a folyamatos megújulás irányába. A Mikszáth Kálmán Művelődési Központ a rendezvények mellett számos feladatot lát el és elsőrangú telephelyekkel rendelkezik, a Jánossy Képtár, a Szerbtemplom Galéria, a Civitas Fortissima Múzeum, a Palóc Színpad mind a művelődési központhoz tartozik. Elsőként a szervezeti rendbetételt kell véghez vinni, egységet alkotni, közösségeinket és értékeinket felemelni. Minden szempontból minőséget nyújtani, mindenki számára kulturális lehetőséget teremteni. A Felvidéki kulturális kapcsolatok erősítése is lényeges szempont, mely szintén kiváló irányba halad. Továbbá fontos, hogy Balassagyarmat, mint Civitas Fortissima és Palócország fővárosa országszerte, még inkább a köztudatba kerüljön. Erős intézményt szeretnénk, amely erősíti a várost, a térséget, a megyét és a magyar kultúrát.

(zábrádi)

Legújabb cikkek

Programok